Annons

Annons

Annons

krönikaUtgivarkrönikor - Patricia Svensson

Patricia Svensson
Utgivaren: Plus i kanten för VB under 2020 – tack, Tidaholm!

I många år har tidningsbranschen fått se upplagorna dala. Men inte 2020 – Västgöta-Bladets prenumeranter blev faktiskt fler under fjolåret. Vi på redaktionen tackar för förtroendet och jobbar vidare för att fortsätta utveckla den lokala journalistiken.

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Utan er finns vi inte alls - och fler prenumeranter gör att vi kan satsa mer och bättre för framtiden. Ni bidrar alla till att trygga den lokala journalistiken, skriver Västgöta-Bladets ansvarige utgivare Patricia Svensson.

Annons

Västgöta-Bladets journalister Claes Rydholm och Thomas Gustafsson är för många tidaholmare välkända ansikten – och de jobbar alltjämt vidare för att ge alla prenumeranter det senaste och det bästa på sajt, i app och i tidning. Under fjolåret förstärktes redaktionen av Fredrik Sandquist, som axlade ansvaret för den lokala sportjournalistiken.

Fredrik Sandquist har jobbat som journalist i Hall Media under flera år och började 2020 på Västgöta-Bladet, där han jobbar mestadels med sportjournalistik.

Bild: Thomas Gustafsson

Trion jobbar hårt och ger bokstavligt talat allt för den lokala journalistiken. Och tur är väl det – Västgöta-Bladet är ensam nyhetsförmedlare med fokus på Tidaholm och tanken på att stå utan deras dagliga journalistik vill man helst inte ens formulera.

Annons

Claes Rydholm är nyhetsredaktör på Västgöta-Bladet och leder det dagliga nyhetsarbetet i Tidaholm, vid sidan av det egna skrivandet. Missa inte hans krönikor!

Bild: Per Ström

Annons

Och det behövs inte. Det går framåt för Västgöta-Bladet, som avslutade fjolåret med en positiv upplageutveckling. Tillväxten har skett på våra två digitala prenumerationer: Plus, som ger dig tillgång till allt plusmärkt innehåll på sajt och i app - och Plus Premium där du utöver sajt också har tillgång till e-tidningen. Detta är väldigt glädjande - vi är på rätt väg i vårt arbete med journalistiken.

Själv började jag jobba på Västgöta-Bladet så sent som i höstas, men har under den tiden ändå hunnit skaffa mig många goda erfarenheter av redaktionens arbete. Inte minst minns jag redaktionens insats inför den historiska matchen mellan Ekedalens SK och GAIS i oktober, där vi genom livesändningen av matchen lockade både storpublik och ett för VB historiskt antal nya kunder på en enskild publicering.

Vid sidan av ansträngningarna kring journalistiken online gjorde vi i fjol också om papperstidningen, som efter många år med samma layout fick en välbehövlig ansiktslyftning. (Även den klassiska VB-ugglan på tidningens förstasida fick ny, modern fjäderskrud) I samma veva infördes också bland annat dagliga ledar- och nöjessidor, som vi hoppas ska uppfattas som en trevlig läsbonus. Av samma skäl bjöd vi också läsarna av papperstidningen på en följetong inför jul, i form av romanen ”En oönskad julklapp”.

Annons

Annons

Claes Rydholm, Thomas Gustafsson och Anette Ericsson i samband med lanseringen av VB:s uppdaterade uggla.

Bild: Isak Barrljung

I slutet av året bjöd vi in er läsare att tycka till om VB i en läsarenkät, där ni fick möjlighet att tycka till om innehållet. Svaren sammanställs i detta nu och inom kort ska vi djupdyka i resultatet för att om möjligt hitta fler områden att förbättra. Tack till alla som tog sig tid att fylla i enkäten!

Vi har också jobbat med våra arbetsrutiner kring bevakningen av Tidaholms kommun. Vi har rapporterat från varje fullmäktigemöte och har stärkt vår bevakning av diarier och nämndssammanträden. I rapporteringen om kommunen märks exempelvis redaktionens idoga arbete med den föreslagna flytten av Lindängen och folkomröstningen av den – och alla nyheter kring den fortsätter vi givetvis att leverera.

Vi märkte tidigt 2020 att intresset för coronapandemin var oerhört stort och har därför lagt ner stora resurser på att följa utvecklingen kring smittan - varje vecka gör vi uppdateringar om antal fall i Tidaholm - och effekterna av restriktionerna i vår bygd.

Anette Ericsson och Fredrik Sandquist bläddrar i det första numret av VB med ny layout den 1 oktober 2020.

Bild: Thomas Gustafsson

I mängden coronarelaterad journalistik kan vi också nämna artikelserien om coronasäker träning utomhus – ett guidande inslag om motion och hälsa för den som vill se en av få positiva sidor av pandemin.

Annons

Annons

Utan er finns vi nämligen inte alls - och fler prenumeranter gör att vi kan satsa mer och bättre för framtiden. Ni bidrar alla till att trygga den lokala journalistiken.

Journalistiken om Nobias flytt till Jönköping har under 2020 fått stort utrymme i VB – och här är det främst vi som har skildrat beslutets effekter för Tidaholm. Det var också VB som i höstas ”breakade” nyheten om planerna för Tidaholmsanstalten – och den satsningen fortsätter vi förstås att följa noggrant också i år.

Just nu rullar artikelserien om Unga föräldrar vid sidan av Nytillskotten i Tidaholm, som porträtterar par som fick barn under 2020. Vi delar också, med er läsares hjälp, ut VB-Buketten till hyllningsvärda Tidaholmare som gjort goda insatser för sina medmänniskor.

Nu har vi sparkat igång nyhetsåret 2021. Den här veckan samlades redaktionen för ett planeringsmöte där vi lade grunden för flera större satsningar på Västgöta-Bladets journalistik. Du kommer att märka när de dyker upp - och jag hoppas att du också kommer att fortsätta se att vi på redaktionen älskar lokaljournalistiken och ger vårt allt för att den ska vara så angelägen och kvalitativ som möjligt.

Det där lilla pluset i kanten som jag inledde med gör oss förstås stolta – men också ödmjuka inför det faktum att ni som gav oss ert förtroende blev fler i fjol. Utan er finns vi nämligen inte alls - och fler prenumeranter gör att vi kan satsa mer och bättre för framtiden. Ni bidrar alla till att trygga den lokala journalistiken. Ju fler som läser, skriver insändare, kommenterar och tipsar, desto bättre kan vi bli.

Annons

Annons

Inget är förstås så bra att det inte kan bli bättre – så fortsätt höra av er till oss med synpunkter. Vi tar till oss av alla tankar och förslag - även om inte allt leder till en omedelbar förändring bidrar de till vårt jobb för att göra VB till en så bra tidning som möjligt.

Stort tack för att ni följer med på vår resa – och varmt välkomna till ett nytt nyhetsår med Västgöta-Bladet.

Missa inga lokala nyheter - här kan du ladda ner Västgöta-Bladets nyhetsapp

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan