Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Insändare
Insändare: Vi är på tårna redan men saknar platser på kortvården

Angående uttalandet ”Förvaltningen ska också bli effektivare i att plocka hem tidaholmare som vårdas på sjukhus” och ”vi måste vara mer på tårna” i artikeln ”En höjd budgetram med 22 miljoner: Är fortsatt tufft”.

Redan den 7 juli 2020, innan nedskärningar av platser och flytt av avdelningar påbörjades skrev vi ett öppet brev till politiker i omvårdnadsnämnden om de konsekvenser det skulle innebära.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det kostar för kommunen att inte kunna ta hem personer som är medicinskt färdigbehandlade på sjukhus. Antalet betaldagar har skjutit i höjden efter nedskärning och omorganisation av kortvården. Platserna är otillräckliga. Det menar personal som undertecknat insändaren.

Bild: Oscar Strandberg

Annons

Vi uttryckte tydligt risken att inte kunna ta hem patienter i tid från sjukhuset när de är färdigbehandlade, om antalet platser på kortvården minskades. Det i sin tur skulle leda till betaldagar för kommunen. Tidigare har Tidaholm bara haft en enda patient med betaldagar på 10 år, vilket varit unikt!

Tyvärr blev vår farhåga sann när betaldagarna ökat drastiskt under hösten och vintern. Kortvården minskades med tre platser, växelvården med tre platser och särskilt boende med 15 platser som en del av de anpassningar nämnden beslutat om. Det har lett till att Kortvården blivit fullbelagd av patienter som väntar på särskilt boende.

Annons

Annons

Kortvården har förutom minskningen av antalet platser fått en stor förändring genom flytten från Solvik till Midgård. Tidigare har tillfälliga platsbrister kunnat lösas genom att dubbelbelägga patienterna i rummen vid behov. Men i de små rummen på Midgård finns nu inte längre den möjligheten. Hypotetiskt har vi tidigare kunnat ”trolla fram” upp till 28 platser på kortvården genom dubbelbeläggningen, men nu är vi låsta vid endast 11 platser.

Vi i verksamheten har alltid ”varit på tårna” och är det fortfarande, men det spelar ingen roll när det inte finns platser att använda. Vi står bakbundna utan att kunna göra något åt det.

Får vi inte rätt förutsättningar från nämnden att bedriva vården som tidaholmarna är i behov av är risken stor att det kommer fortsätta kosta pengar för framtida betaldagar.

Det är oansvarigt mitt i pandemin att inte kunna ta hem patienter tillräckligt snabbt från sjukhus eftersom de löper stor risk att smittas av covid-19 för varje extra dygn de befinner sig där.

Som vi skrivit tidigare är det även ett samhällsansvar att inte uppta en sjukhusplats i onödan!

Sjuksköterskor, Arbetsterapeuter och Fysioterapeuter anställda i omvårdnadsförvaltningen, Tidaholms kommun

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy