Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Insändare
Insändare - (V): Applåder räcker inte - nu krävs bättre arbetsvillkor, fler arbetskamrater och högre lön

8:e mars är den internationella kvinnodagen då kvinnors villkor och rättigheter lyfts runtom i Sverige, ja runt hela världen. Vi är mitt i en pandemi som påverkar allas våra liv. Men konsekvenserna att ta hand om svårt sjuka, testa och vaccinera bärs av hälso- och sjukvårdens och äldreomsorgens personal.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bilden är en gengrebild.

Bild: Robert Eriksson

Annons

Vi vill i år rikta uppmärksamheten på arbetsmiljön och lönen för Västra Götalandsregionens kvinnodominerade vårdyrken; sjuksköterskor, undersköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker med flera vård- och omsorgsanställda. De har slitit, jobbat övertid, inte alltid fått ut välbehövlig semester, snabbt ändrat arbetssätt och ibland bytt arbetsplats. De har fått möta oro, sorg och lidande. Med rätta har de hyllats för sina insatser, men det räcker inte med applåder. Nu krävs bättre arbetsvillkor, fler arbetskamrater och högre lön.

De har slitit, jobbat övertid, inte alltid fått ut välbehövlig semester, snabbt ändrat arbetssätt och ibland bytt arbetsplats.

Annons

På kort sikt måste personalen ges en chans till återhämtning och en sammanhängande semester i sommar. De som behöver krisstöd måste få det. På sikt måste vi ge en rimlig arbetsbelastning till vardags. När pandemin klingar av skall sjukvårdens personal inte mötas av krav på nedskärningar. För att inte nötas ned av ständigt stresspåslag behövs större marginaler och tid för reflektion och utveckling.

Annons

För att klara det måste det krävs ökade resurser till sjukvården. Vänsterpartiet har för 2021 föreslagit drygt en miljard i högre skatteintäkt, som till största delen satsas på fler anställda och bättre löner i sjukvården.

Det är helt orimligt att i Västra Götalandsregionen år efter år lönediskriminera de som jobbar i kvinnodominerade vårdyrkena. De har för låg lön i relation till mansdominerade yrken i regionen och i förhållande till det ansvarsfulla arbete de utför.

Det är helt orimligt att i Västra Götalandsregionen år efter år lönediskriminera de som jobbar i kvinnodominerade vårdyrkena.

Vänsterpartiet prioriterar i vårt budgetförslag för 2021 att komma tillrätta med de könsdiskriminerande lönerna och höja de allra lägsta lönerna i regionen. Vi använder 250 miljoner kronor av den dryga miljarden för att få en förändring. Men Västra Götalands blågröna ledning, de borgerliga partierna och Miljöpartiet, har valt att inte satsa på det i sin budget.

Annons

Att satsa på hälso-och sjukvården och dess personal är för Vänsterpartiet en viktig jämlikhets- och jämställdhetsfråga. Det blågröna styrets budget ger nedskärningar istället för utrymme för fler anställda och högre löner. Regionen riskerar förlora den personal vi behöver värna om och behålla. Det drabbar självklart patienterna. Det är dags för förändring.

Eva Olofsson (v) regionråd

Carina Örgård (v) regionrådsersättare

Jan Alexandersson (v) regionrådsersättare

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan