Annons

Annons

Annons

Annons

Vaccinerade kan krama barnbarnen igen – men ska inte ses som lättnader

Folkhälsomyndigheten bedömer att vaccinerade personer kan träffa personer från olika hushåll, och detta gäller även inomhus. Men det ska inte tolkas som allmänna lättnader.

– Alla restriktioner gäller fortsatt, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Foto: Marko Säävälä, Therese Jahnson / TT

Annons

Inbäddat innehåll

Socialministern presenterade beskedet tillsammans med Folkhälsomyndigheten på en pressträff under morgonen.

– De nya riktlinjerna gäller för alla som har fått minst en dos vaccin och det har gått minst tre veckor efter första sprutan, säger Hallengren.

– Då bedöms skyddet vara bra, men se till att ta den andra dosen, fortsätter ministern.

Beskedet riktar sig främst till äldre vaccinerade som under pandemin har levt isolerade och kanske behövt ha hjälp med exempelvis att handla.

– Det är inte så att vi anser att man inte ska leva efter de rekommendationer som finns, det gäller alla människor. Men här pratar vi om en grupp som levt extremt isolerad, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Annons

Annons

Både Hallengren och Carlson upprepar att det inte handlar om att umgås som före pandemin, utan snarare om att de mest utsatta – om de är vaccinerade – nu kan röra sig i samhället som alla andra. Däremot ska ingen, oavsett vaccinstatus, bidra till trängsel:

– Trängsel i en lokal bidrar till smittspridning just där. Vaccinering innebär inte en hundraprocentig garanti för att inte sprida sjukdom. Går du till en restaurang kan du inte säga "vi är ett sällskap, alla är vaccinerade, ge oss ett långbord". Då gäller de förhållningsregler som finns för restauranger. Du får inte trängas på bussen, du får inte gå in fler i affären för att ni är vaccinerade, säger Hallengren.

Socialministern påpekar dock att vaccinationen är viktig och betydelsefull, även om det fortsatt gäller att hålla avstånd och följa de allmänna råden:

– Du ska ju känna att det betyder något att du har vaccinerat dig, det är också viktigt. Vi skulle inte vaccinera hela svenska folket om det inte spelade någon roll.

Hallengren nämner specifikt att gemensamma aktiviteter på särskilda boenden där alla är vaccinerade kan återupptas.

– Det är en särskild miljö där vi vet att så många är vaccinerade och där vi vet att både sjukdom och dödstal har minskat kraftigt sedan vi började vaccinera.

Johan Carlson beskriver samtidigt pandemiläget som allvarligt i sjukvården och uppmanar till fortsatt hemarbete för de som har möjlighet till detta.

Annons

– Tyvärr ser vi inte någon vikande smittspridning i många län än. Och kulmen på smittspridningen är en bit bort.

Jämfört med andra europeiska länder har dock Sverige låga dödstal just nu, enligt Carlson. Men den stora ljusningen av vaccinationskampanjen är fortsatt en bit bort.

Annons

– Någon effekt på smittspridningen lär vi inte se på ett antal månader. Åtgärder kan stegvis tas bort, säger Carlson.

Socialministern uttrycker det på ett annat sätt:

– Vi ska inte falla på målsnöret. Rekommendationerna är inte för all evighet. Vaccinationerna rullar verkligen på. Nu gäller det att se till att vi håller i det här.

(TT)

Fakta: Lättnader för vaccinerade

Personer som vaccinerats med minst en dos och där tre veckor passerats, kan enligt de nya rekommendationerna:

– Träffa människor från några olika hushåll och även inomhus.

– Umgås med barn och barnbarn inomhus utan att hålla avstånd, förutsatt att de inte har några symtom.

Enligt de nya besluten kan också gemensamma aktiviteter på särskilda boenden och dagverksamhet återupptas när vaccinationerna genomförts, förutsatt att rekommenderade rutiner följs.

Vaccinerade personer inom äldreomsorgen kan också göra besök utanför hemmet, till exempel hos anhöriga och på serviceinrättningar.

(TT)

Fotnot: Artikeln har uppdaterats

Annons

Annons

Till toppen av sidan