Annons

Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Debatt: Välfärden först – årets (s)-paroll på första maj

Första maj, arbetarnas internationella högtidsdag har firats runt om i världen sedan slutet av 1800-talet, till minne av alla som offrat sig i kampen för anständiga villkor för alla arbetare. I år är det dessutom 90 år sedan skotten i Ådalen. En fredlig demonstration som slutade i att militären öppnade eld, fem människor miste sina liv och flera skadades.

Första maj-firandet för några år sedan. I år firas första maj digitalt, Socialdemokraterna planerar för enbart digitala firanden nationellt och lokalt då pandemin hindrar de traditionella demonstrationstågen.

Bild: Josefine Hektor

Annons

Under pandemin har Sverige utsatts för otroliga prövningar men också visat på en fantastisk styrka. Personal i vård och omsorg har gjort enorma insatser. Befolkningen har visat på prov på uthållighet och solidaritet. Pandemin har visat vikten av en stark välfärd. Välfärden måste sättas först. Du som arbetar i välfärden behöver bättre villkor och välfärden ska finnas där för dig vem du än är. En stark välfärd bygger hela samhället starkare och ger trygghet för dig genom hela livet.

Annons

Annons

Att inte fler arbetare väljer att demonstrera för sina rättigheter känns oerhört sorgligt. Vad hände med att gemensamt ta ställning, marschera tillsammans för bättre arbetsvillkor, inte bara för oss själva utan för alla de som behöver få sina röster hörda? Har egoismen vuxit sig så stark i oss att vi slutat tänka på andra?

Att sätta välfärden först verkar inte så självklart för alla som det är för oss. Vi ser många exempel på högerns ideologiska privatiseringar och nedskärningar. Välfärden är något vi gemensamt skapat för att komma alla till del, men vi ser exempelvis att sjukförsäkringen har urholkats, att A-kassan inte är lika stark, att dödsolyckorna på arbetsplatserna stiger. Varför har det blivit så?

140 miljarder i skattesänkningar har satt sina spår i samhället. Vi såg det inte direkt under åren 2006–2014, men det är något vi märker idag. Detta är pengar som kunde ha lagts på sjukförsäkringen, arbetsmiljön och A-kassan, men i stället gick rakt ner i fickorna på de som tjänar allra bäst i samhället. Klyftorna i samhället har aldrig i modern tid varit så stora mellan fattiga och rika. Är det ett sådant samhälle vi vill ha?

Vår övertygelse är att om vi ska få det så bra som möjligt måste vi alla ta ställning för ett rättvisare samhälle, där var och en av oss bidrar till och får ta del av vår gemensamma välfärd. Vi sätter välfärden först, på 1 maj och alla andra dagar! Vi hoppas att du tar ställning och väljer att demonstrera digitalt med oss på första maj i år. Kampen för ett rättvist och jämlikt samhälle måste fortsätta. Upp till kamp!

Annons

Jan Hanna, facklig ledare för Socialdemokraterna i Skaraborg

Facklig-politiska kommittén IF Metall Östra Skaraborg: Annika Sjöhem, Antti Lindberg, Björn Lugn, Ingela Lager, Joakim Nordh, Jörgen Fransson, Roger Krona

Annons

Annons

Till toppen av sidan