Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Höga halter av björkpollen väntas – men regn kan spola bort en del

Björkblomningen är i gång i ett ovanligt pollenrikt år. Enligt prognosen är det risk för mycket höga halter av pollen från Skåne upp till Stockholm, men ett inkommande lågtryck kan spola bort en del.

Text

Det är en säsong med ovanligt mycket pollen i år. Björken har redan börjat slå ut i södra Sverige och pollenprognosen säger att det just nu är måttliga i Skövde där pollenhalter mäts. Arkivbild.

Annons

Nästäppa, kliande ögon och trötthet. De närmsta dagarna kan bli besvärliga för pollenallergikerna, enligt prognos från Pollenrapporten. I södra och mellersta Sverige är det just nu överhängande risk för höga till mycket höga halter av pollen.

– Blomningen är i gång i hela Sverige söder om Dalälven, det kom igång tidigare i öster än här i väster, säger Åslög Dahl, forskare på Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet.

Annons

Annons

Kylan i april har delvis hållit tillbaka björkblomningen, och ett lågtryck med mycket regn som kommer in under veckan kan hålla pollennivåerna fortsatt nere.

– Det ser ut som att det kommer att regna i flera dagar nu så förmodligen spolas en del pollen ner. Hade det inte varit så hade vi nått kulmen den här veckan, säger Åslög Dahl.

Dock kommer den lindrande effekten av lågtrycket från redan höga nivåer. Åslög Dahl säger att nivåerna av björkpollen i år är tre till fyra gånger högre än förra året.

I de norra delarna av landet brukar björkblomningen starta mellan två och tre veckor efter blomningen i söder, vanligtvis i mitten på maj. I år kan det ta längre tid.

– Jag pratade med en person från Piteå här om dagen som sa att det skulle dröja till slutet på maj eftersom det var så pass kallt, säger Åslög Dahl.

I november förra året kom beskedet att alla mätstationer för pollen i norra Sverige skulle läggas ned. I Östersund återupptogs mätningarna redan i mars i år och nu ser pollenbevakningen ut att kunna fortsätta längre norrut. Både region Norrbotten och region Västerbotten har flaggat för att mätningarna kommer att återupptas i år.

Tea Oscarsson/TT

FAKTA: Pollenallergi

Under vår och sommar får ungefär en femtedel av alla tonåringar och vuxna pollenbesvär.

Annons

Många som är allergiska mot björkpollen är också allergiska mot alpollen och hasselpollen som blommar mycket tidigare. Så tidigt som i slutet på februari kommer hasselpollen, och alpollen från mitten på mars.

Björken börjar blomma i södra Sverige i början på april. Det skiljer sig två–tre veckor mellan blomningen i södra och norra delarna av landet.

Källa: 1177 (TT)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan