Annons

Annons

Nedläggning av Lindängen

Insändare
Insändare: Är utredningen om Lindängen lika verklighetsfrämmande som den från -97?

Nu har man återigen har stängt Lindängens äldreboende. Enligt de sociala myndigheterna kommer man årligen att spara 4,2 miljoner kronor på detta trots att ingen personal kommer att sägas upp. Detta är ju helt otroligt! Man kan ju undra hur dessa beräkningar ser ut.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Lindängens särskilda boende avvecklades på lösa grunder förra gången. Likadant nu? undrar insändarskribenten.

Bild: Claes Rydholm

Annons

Som bekant stängdes Lindängen för lite mer än 20 år sedan. I oktober månad 1997 kallades de boende på Lindängen och deras anhöriga till ett möte. Politiker och tjänstemän från kommunen berättade vid det tillfället att man hade för avsikt att stänga Lindängen. Man hänvisade till en nyligen genomförd konsultutredning som visade att kommunen skulle spara 3 miljoner kronor per år om Lindängen stängdes. Detta trots att ingen personal skulle sägas upp!

Vid ett möte med Dimbo Socialdemokratiska Förening, den 29 oktober 1997, ifrågasattes denna konsultutredning och många mötesdeltagare tyckte det vore intressant att få se den. Vid en begäran hos socialnämnden om att få en kopia översänd hänvisades till att utredningen inte var offentlig. Vid en skriftväxling med kommunens revisorer konstaterade de att utredningen var offentlig.

Annons

Efter det att socialnämnden lyckats förhala utlämningen av utredningen i mer än två år gjorde jag och flera andra styrelsemedlemmar från Dimbo Socialdemokratiska Förening ett besök på Socialkontoret. Det visade sig då att konsultutredningen, som låg till grund för beslutet att stänga Lindängen aldrig hade existerat. Man hade alltså stått och ljugit för de boende och deras anhöriga vid mötet i oktober 1997.

Annons

Detta avslöjande, tillsammans med aktioner från privatpersoner andra politiska organisationer, fick till resultat att man fick öppna Lindängen igen!

Denna gång har Socialdemokraterna, med hjälp av Vänsterpartiet, med minsta möjliga majoritet, beslutat att snabbt flytta ut de boende innan folkomröstningen angående Lindängens framtid har ägt rum.

Hur kan det ha blivit så här inom socialdemokratin i Tidaholm under senare tid?

Jag har varit medlem i partiet i nästan 60 år och haft många olika förtroendeuppdrag både inom partiet och kommunpolitiken. Sedan cirka tre år är jag inte längre medlem.

Ove Bank

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy