Annons

Annons

Smärta, skam och lidande - sjukdomarna som bara drabbar kvinnor

Kvinnorna berättar: Smärta, sorg, skam – så är det att leva med de dolda sjukdomarna

Smärta. Kraftiga blödningar. Sorg. I tidningens serie "Skam, smärta och lidande – sjukdomarna som bara drabbar kvinnor" har vi träffat kvinnorna som lever med några av de dolda kvinnosjukdomarna. Sjukdomar som inte bara påverkar deras vardag, utan även drömmar, familj och arbete. Läs deras berättelser här.

Jessica Åberg, Emelie Johansson och Marie Stjärnklar – några av de kvinnor som tidningen har pratat med i serien "Skam, smärta och lidande – sjukdomarna som bara drabbar kvinnor"

Bild: Annelie Hüllert Storm, Ida Sundén

Annons

Marie Stjärnklar lever med den dolda kvinnosjukdomen PCOS.

Bild: Ida Sundén

Marie Stjärnklar hade ett självklart mål i livet: Hon ville bli mamma. Helst till ett eget sjumannalag – men när mensen inte dök upp efter att hon slutat med p-piller kom käftsmällen. Polycystiskt ovariesyndrom löd domen. Likt så många andra kvinnor före henne blev resan till barn både en längre och dyrare kamp än vad hon någonsin hade kunnat föreställa sig.

Annons

Jag kände mig som en misslyckad kvinna. En kvinnas uppgift är att bli gravid och föda barn, men jag kunde inte ens bli gravid.

Annons

Läs om Marie Stjärnklars kamp här.

Seraphina Norman berättar om livet med endometrios – en sjukdom som präglat livet för flera kvinnor i familjen.

Bild: Josefine Hektor

Sedan hon som 14-åring föll ihop på badrumsgolvet har nästan allt i Seraphina Normans liv kretsat kring att hantera smärta. I lika många år besökte hon otaliga läkare som försummade hennes kraftiga blödningar, ihållande feber och extrema mensvärk innan någon gjorde kopplingen endometrios. En sjukdom som präglat livet för både hennes mormor och mamma, men som ofta misstas för "livet som kvinna".

Annons

Då hade tarmarna växt ihop, buken fyllts av ärrvävnad, cystan växt sig stor som en apelsin och möjligheten att skaffa barn på naturlig väg - borta.

I dag ångrar jag att jag inte ropade högre, men jag visste inte bättre.

Annons

Läs Seraphina Normans berättelse här.

Oddsen att bli gravid när man lever med endometrios är sämre än för någon som inte gör det – men trots det kunde Sanna Johansson välkomna lilla Ella till världen 2020. Foto: Privat

Redan när hon fick sin första mens i tidiga tonåren upplevde Sanna Johansson svåra smärtor. För tio år sedan, som 19-åring, fick hon diagnosen endometrios och opererades akut efter att ha fått åka ambulans till sjukhuset med svåra magsmärtor.

Annons

Några år efter att hon blivit opererad för sin endometrios ville Sanna och hennes sambo Simon försöka få barn – men oddsen att bli gravid på naturlig väg är sämre om man har den speciella sjukdomen.

Jag hade förberett mig på det värsta, att det inte skulle gå, men vi hade ändå bestämt att vi skulle försöka.

Annons

Läs om Sanna Johanssons väg till bebislyckan här.

Emelie Nyberg kallar endometrios för den osynliga sjukdomen eftersom ingen kan se hur sjuk hon faktiskt är.

Bild: Annelie Hüllert Storm

Emelie Nyberg lever med svår endometrios. En sjukdom som orsakar enorm smärta i underlivet. Varje dag är en kamp för att hålla smärtan i schack och hitta en medicinering som fungerar.

Annons

Trots sjukdomens stora påverkan på hennes vardag, skulle det ta Emelie Nyberg över tio år från att hon fick sin första mens, en mens som var så kraftig att hon var tvungen att åka till akuten, tills att hon fick diagnosen endometrios.

När det är som värst känns det som att någon slår mig jävligt hårt med en kofot i underlivet.

Läs om Emelie Nybergs kamp mot endometriosens smärtor här.

Annons

För Nathalie Hjalmarsson innebär intervjun med tidningen att hon måste tänka tillbaka på en period i livet med mycket smärta, stor ovisshet och fyra operationer på grund av endometrios.

Bild: Lisa Bring

Annons

När Nathalie Hjalmarsson var 21 år fick hon veta att hon har endometrios. De kommande åren genomgick hon flera operationer där cystor stora som en grapefrukt togs bort.

Ett råd från en läkare var att skaffa barn, då kan endometriosen stabilisera sig.

De ville inte ge någon smärtlindring förrän de visste, så jag fick sitta och vänta och vänta och hade jätteont.

Läs om Nathalie Hjalmarssons resa här.

Resan till att bli mamma åt Pauline har varit lång och tuff – nu vill hon berätta för att fler unga tjejer ska få veta om PCOS och våga söka hjälp.

Bild: Annelie Hüllert Storm

Annons

Annons

Emelie Johansson var 18 år när hon fick beskedet att hon aldrig skulle kunna bli mamma på naturlig väg. Diagnosen PCOS kom som en käftsmäll. Idag är hon och sambon föräldrar till en tvåårig dotter som kom till med hjälp av äggdonation i Lettland.

Hela graviditeten vågade jag inte tro att det var sant.

Läs om Emelie Johanssons väg till bebislycka här.

För Louise Gundersen började de märkbara problemen i samband med att hon satte in hormonspiral, berättar hon i en intervju med tidningen.

Bild: Anna Kuylenstierna

I väskan bär Louise rakhyvlar – obehaget inför att oönskat hår skulle kunna synas i ansiktet är så starkt att hon vid flera tillfällen hittat på ursäkter och gått hem från skolan. I själen bär hon känslan av att vara tjock, okvinnlig, onormal.

Annons

Annons

Hon är 20 år, fick nyligen diagnosen PCOS och försöker smälta vad den innebär.

Samhället är inte helt jämställt. Hade detta varit en sjukdom som män hade haft hade det nog varit ganska annorlunda.

Läs om Louises vardag och kamp här.

Helen Johansson har dubbla känslor inför att berätta sin historia i tidningen – hon tycker att det är läskigt samtidigt som den största drivkraften är att visa andra i samma sits att de inte är ensamma.

Bild: Ida Sundén

För tio år sedan hade det varit helt otänkbart att ställa upp på en intervju och berätta att hon lider av PMDS, menorragi och social ångest.

Annons

Men nu har Helen Johansson tagit mod till sig med hopp om att hjälpa andra som lider i det tysta – varje månad.

Jag har haft sådan ångest att jag har slagit mig själv så att jag börjat blöda näsblod.

Annons

Läs om Helens kamp, och om diagnosen PMDS, här.

Jessica Åberg fick diagnosen adenomyos när hon var 44 år – hon levde med oberäkneliga, kraftiga blödningar och smärta i 1,5 år innan hon valde att operera bort livmodern.

Bild: Annelie Hüllert Storm

Nedblodade byxor, humörsvängningar och oberäkneliga, kraftiga blödningar och smärta. Och alltid en väska med ombyte. Så såg Jessica Åbergs liv ut under 1,5 år.

Annons

Adenomyos är en svårupptäckt sjukdom och enda sättet som finns i dag för att helt bli av med problemen är att operera bort livmodern.

Det var precis som att få ett missfall. Det kändes som att jag förlorade någonting. Och varje gång det drog igång kändes det som ett värkarbete vid en förlossning.

Annons

Läs mer om Jessicas liv med den svårupptäckta sjukdomen adenomyos här.

Patricia Svensson, ansvarig utgivare för tidningarna FT, SN, VB och SkLT, berättar i en krönika om livet med endometrios.

Bild: Sophia Magasanik

Annons

Som knivar i magen som vrids om, strimmor av eld ner i benen, eller två hårda nävar som tar tag i allt innanför och kramar allt vad de förmår.

Det finns många sätt att beskriva smärtan som endometrios orsakar – tidningens ansvarige utgivare och chefredaktör Patricia Svensson har använt dem alla.

Vissa morgnar har jag gråtit av trötthet. Inte i dag, inte igen. Jag vill ju jobba. Jag vill fungera.

Läs ansvarig utgivare Patricia Svenssons berättelse om att leva med endometrios här.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy