Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Regeringen satsar 20 miljoner kronor på vaccininfo: ”Allvarligt om vi får stora vita fläckar”

Vaccinationsgraden bland utrikesfödda är lägre än bland svenskfödda. Regeringen lägger nu 20 miljoner ytterligare på informationsinsatser.

Text

Socialminister Lena Hallengren. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Annons

– Det är allvarligt för samhället om vi får stora vita fläckar i områden där människor inte valt att vaccinera sig. Skulle man få in smitta och mutation kan det lätt sprida sig, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Hon tillägger att det också är allvarligt för individen, som utan vaccin kan drabbas av svår sjukdom och död.

Folkhälsomyndigheten (FHM) har bedömt att informationsinsatserna behöver förstärkas och pågå ett tag till. FHM får därför ytterligare 20 miljoner kronor av regeringen, utöver tidigare 60 miljoner.

Annons

Annons

Det kan handla om broschyrer och annonser på olika språk, bland annat i sociala medier. Informationsunderlag från FHM och andra myndigheter stödjer regionernas arbete med att informera sin befolkning.

Hallengren gjorde nyligen ett digitalt besök i Jakobsgårdarnas vårdcentral i Borlänge. Där har man varit framgångsrik med att nå ut till utrikesfödda. Bland annat har vårdcentralens egen personal ringt upp, informerat och bokat in kommuninvånare som inte vaccinerat sig.

– Att bygga tillit, det är mycket det det handlar om för att få någon som är tveksam att ändå våga vaccinera sig, säger Hallengren.

– Det är viktigt att man känner att man förstår informationen och litar på den som ger den.

FHM presenterade den 29 april en rapport som visade att 91 procent av svenskfödda över 80 år då hade vaccinerat sig, medan täckningsgraden i samma åldersgrupp födda i Nordafrika och övriga Afrika var 59 respektive 44 procent.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan