Annons

Annons

Annons

Annons

Framtiden för Fröjereds skola

Insändare
Insändare: Utveckla Tidaholms byskolor istället för att avveckla dem

Tack till er politiker i (KD), (L), (M), (C ), (SD) och (MP) för att ni tar ansvar för Fröjereds skola! Ert gemensamma svar i VB den 7/6 gjorde mig stolt och glad.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Fröjereds skola.

Bild: Thomas Gustafsson

Annons

Vi hör ofta bara argumenten hur undervisningskvalitén riskerar att bli sämre i byskolorna. Det beskrivs hur mycket pengar kommuner sparar genom att lägga ner skolor som sedan måste flytta. Eller att en större lärarkår på större skolenheter ger bättre, pedagogiska förutsättningar.

Inget av detta är sant. Det finns nu så mycket forskning som motsäger detta som fler kommunpolitiker behöver ta till sig. Ni nedläggningsglada politiker: Lyssna till när forskaren Gerd Pettersson, lektor vid Umeå Universitet, föreläser och avlivar myter om glesbygdsskolor. Ta er tid att läsa Magdalena Cederings doktorsavhandling ”Byskolor som ett nav i samhället” från 2020, Uppsala Universitet.

Annons

Annons

Eller varför inte blicka utåt? SVT rapporterade den 5 mars i år hur EU-länder allt mer lämnar idén om storskolor och hur byskolor i Tyskland startas upp igen. Norge och Finland följer efter och satsar på sina byskolor och i USA, där lämnar man idéerna att storskolor är bra för våra barns inlärning. Vill ni ha mer information, så läs Åsa Moberg, docent i didaktik. Hon stödjer föräldragrupper som kämpar för sina små skolor bland annat genom att understryka hur byskolornas obrutna progression med sammanhållen skolgång från F/1 till 6, blir till fördel för inlärningen.

Jag har som rektor tidigare varit med om att lägga ner två byskolor. Då verkade de politiska besluten vara de enda rätta med tanke på hur lärarbehörigheten och ekonomin såg ut. Idag vet jag bättre. Idag vet jag att eleverna var de som förlorade på skolnedläggningarna. Jag vet att det finns bättre lösningar än att lägga ner små, väl fungerade skolor på landsbygden eftersom de argument som användes då, de håller inte längre idag.

Vi behöver våra byskolor! För våra barn och ungas skull, för landsbygdens skull och för hela samhällets skull. Låt våra byskolor få utvecklas och växa och välj de politiker som vill våra barns och våra byskolors bästa.

Ingela McLellan, f.d rektor år 1/F - 9

Till toppen av sidan