Annons

Annons

Annons

Annons

Tidaholm landsbygd väst

Midsommar firades in vid klockstapeln i Ottravad

Midsommarhelgen inleddes med ett lagom varmt och halvklart väder och parkeringsplatsen vid den vackra kyrkogården fylldes till bristningsgränsen på torsdagskvällen.

Göte Johansson inledde andakten med att läsa en dikt av Roustan Ljungberg. Sedan tog prästen Bengt-Åke Öhgren vid.

Annons

När den gamla kyrkklockan hade ringt samman kunde Göte Johansson hälsa närmare sextio personer från när och fjärran välkomna till den traditionsenliga midsommarandakten. Göte läste en dikt av framlidne Roustan Ljungberg som han skrev till den första andakten 1975.

Bengt-Åke Öhgren tog därefter över ledningen av andakten som inleddes av psalmen “I denna ljuva sommartid”. Bibbis och Bengt-Åkes barnbarn Erik och Simon sjöng och spelade gitarr “Sommar, sommar och sol” ledsagade av Eleonor Ragnarsson.

Annons

Annons

Bengt-Åke predikade med utgångspunkt i en dikt av Tomas Tranströmer “Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse.” Bengt-Åke kan som ingen annan väva in naturen med fåglar, djur och växter i sina predikningar.

Psalmen “En vänlig grönskas rika dräkt” sjöngs och bröderna stämde upp med sången ”Sol, vind och vatten” och fick varma applåder.

Efter bönen “Fader Vår” lästes - och sjöngs på begäran - välsignelsebönen i psalmen “Må din väg”.

Andakten avslutades med “Härlig är jorden” och postludiet “Tack gode Gud för sommaren”, en sång skriven av “visprästen” och Bengt-Åkes gode vän Gunnar Kampe.

När andakten var slut togs kaffekorgarna fram och deltagarna fick möjlighet att hälsa på varann och njuta av den vackra kvällen.

Dikt av Roustan Ljungberg:

Det ringer en klocka i midsommartid, det är helg, det är ro över bygden.

På kyrkplatsen här är det stillhet och frid, våra fäder där vila vid griften.

Här bäddas de ned när dagen är slut, den platsen bör vi bevara.

En del har fått kämpa med kulor och krut att fädernas torva försvara.

Låt därför det bli en god gammal sed när klockan kallar till samling.

Allt det vackra omkring oss vi ser, det finns i vår lilla församling.

Annons

Annons

Annons

Till toppen av sidan