Annons

Annons

Annons

Annons

Dotorp

Nya lagen ger barn bättre skydd: ”Att ett barn har bevittnat våld kan vara lika traumatiskt som om barnet blivit slaget själv”

Nu finns en ny barnfridslag, som gör det olagligt att låta barn bevittna brott i nära relation. Just nu utreder polisen i Skaraborg fyra ärenden där ett eller flera barn har utsatts för barnfridsbrott.

– Det är positivt att den här nya lagen kommit. Det blir ett utökat skydd för barnen, säger Annelie Johansson, förundersökningsledare på enheten brott i nära relation inom polisområde Skaraborg.

Den nya barnfridslagen blir ett utökat skydd för barn som bevittnat brott i nära relation. Just nu utreds fyra ärenden i Skaraborg där ett eller flera barn kan ha utsatts för barnfridsbrott. Bilden är en genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bild: TT

Annons

Vid halvårsskiftet, den 1 juli, började den nya lagen om barnfridsbrott att gälla i Sverige. Lagen gör det straffbart att låta barn bevittna brott i en nära relation. Ett barn som till exempel har sett den ena föräldern bli misshandlad av den andra räknas nu själv som målsägande – ett brottsoffer – istället för att, som tidigare, ha betraktats som vittne. Detta gör det lättare för polisen att hålla förhör med barnen, eftersom barnen får en annan ställning i ärendet.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 129 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan