Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Insändare
Öppet brev: Lås upp Idrottshallen

Det har alltid varit brist på träningstider i hallar i Tidaholm under säsong. Det har varit ett givande och tagande mellan idrottsföreningarna för att pussla ihop tider.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Staffan Öhgren i Fröjereds IF vill att Idrottshallen öppnas upp på kvällstid.

Bild: Thomas Gustafsson

Annons

Vi har fått korta ner träningspassens längd. Träningarna på vardagar har fått börja så tidigt som 16.00 och sluta så sent som 22.00. Det har inneburit problem med att få ledare att kunna ställa upp så tidigt. Det har varit sent för barn och ungdomar att träna ända till 22.00.

De senaste åren har vi fått träna med 10-åringar till 21.30 och efter detta plocka ner sarg, duscha, och äta. Det har blivit väldigt sent för barnen.

Seniorlagen har fått träna till 22.00 där även del haft långa resor. För övriga aktiviteter till exempel fotbollsklubbar som vill träna inomhus på vintern och även allmänhet som vill hyra hall har det varit väldigt svårt att få tider.

När det blev klart att en ny hall skulle byggas på Rosenberg, kände vi en enorm lättnad och räknade ner åren, månaderna och dagarna tills den skulle kunna användas. Hallen blev fin, jättebra och motsvarade alla förväntningar vi hade. Nu skulle det äntligen lösa sig med fler och mer humana träningstider.

Annons

Annons

Vi hade inte i vår vildaste fantasi kunnat förutse att nu när Rosenbergshallen var på plats, så stängde kommunen den anrika Idrottshallen vid von Essens plats istället. Vi är tillbaka på ruta ett eller inte ens det. Futsal och basket har ju kommit igång på allvar och behöver också träningstider vilket är mycket glädjande. Det ju dock att behovet av träningstider ökar än mer. Vilket resulterat i att vi har fått färre träningstider än förr om åren.

Vi har fått meddela kommunen vårt träningstidsbehov och har alltså blivit tilldelade alldeles för lite halltid. Vi skulle behöva 2-3 hela vardagskvällar till för att täcka vårt behov. Som det är nu får flera av våra lag inte plats att träna alls. Vi är mellan 15-30 i varje träningsgrupp och har tryckt ihop det så mycket det går, men får verkligen inte plats. Vi håller igång c:a 130 flickor och 150 pojkar i 17st olika lag i våra träningsgrupper plus ett stort antal ideella ledare.

Vi har meddelat kommunen att vi inte fått tillräckligt med tider och fått till svar att det inte finns mer tider att fördela, så länge inte Idrottshallen öppnas igen. Nu har den varit stängd i över halvår utan att utnyttjas kvällstid. Väldigt synd på denna fina hall, renoverad, och tillgänglighetsanpassad, och perfekt att bedriva barn och ungdomsidrott i. Ingen investering i hallen krävs, allt är klart.

Nu ska vi i Fröjereds Innebandy sätta lagens träningstider, då vi ska meddela barn och föräldrar vilka tider som gäller för säsongen. Detta blir en omöjlig ekvation, så därför är våra frågor till kommunen:

Annons

–Varför öppnas inte hallen?

– Hallen används ju av skolan dagtid, så den kostar väl inte 0 kr i dagsläget? Vad är merkostnaden för att den ska kunna användas av föreningar på kvällstid?

Annons

– Överallt i media pratas det om det, och forskningen är enig: Det är viktigare än någonsin att få barn och ungdomar att röra sig mer. Tidaholms Kommun har ett drömläge med massor av barn och ungdomar som vill röra sig mer, ideella ledare står redo och hallen finns. Dessutom är idrott ett av de bästa sätten för en lyckad integration. Varför är hallen låst för föreningar kvällstid?

– Vilket värde sätter politikerna på de ideella insatser som görs för att skapa aktiviteter kvällstid för barn och ungdomar. Om inga tider finns i hallar så missar man dessa stora värden. Kanske det billigaste sättet att minimera störningar på stan kvällstid är att ge oss halltider, åtminstone på lång sikt?

Vi har ideella ledare vi har barn och ungdomar som vi träna. Det finns en hall som fyller behoven, varför är den låst?

Vårt förslag: Öppna hallen, så vinteridrotterna kan boka in sina tider nu. Det är bråttom. Vi har svårt att se att denna merkostnad inte uppväger nyttan.

Vi hoppas att denna vädjan hörsammas snarast, då vi vill fortsätta ge alla våra barn och ungdomar förutsättningar för en meningsfull fritid som inkluderar rörelse, hälsa, gemenskap och glädje.

Fröjereds IF Innebandy

Staffan Öhgren

Staffan Öhgren.

Bild: Gabriel Nilsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan