Annons

Annons

Annons

Annons

Götene

Bergfeldts insamling till barnen i Afghanistan fick systemet att nästan haverera - skramlade ihop 1 miljon på ett dygn

Att Afghanistan är ett land som befinner sig i djup kris har inte undgått någon. Värst drabbade är den civila befolkningen och de skolbarn vars läs- och skrivkunnighet ses som ett direkt hot av talibanerna. Götenebördiga journalisten Carina Bergfeldt använde Instagram för att uppmana sina följare att swisha 57 kronor till Svenska Afghanistankommittén - och efter ett dygn hade insamlingen överstigit en miljon.

Journalisten Carina Bergfeldt startade en insamling för att hjälpa barnen i Afghanistan och redan efter ett dygn hade den passerat en miljon kronor.

Bild: AP, TT

Annons

För åtta år sedan besökte Carina Bergfeldt Afghanistan när hon arbetade för Aftonbladet. Landet klassades då av FN och Rädda barnen som världens farligaste plats att leva på som kvinna, och de senaste veckorna har situationen förvärrats avsevärt.

"Kanske är det för att det handlar om barn, men jag kämpar emotionellt mer än vanligt med nyheten om att talibanerna tagit kontroll över Kabul. Vetskapen om att snaran kommer dras åt för de allra mest oskyldiga. De som ses som det största hotet", skriver journalisten och tidigare utrikeskorrespondenten på sin Instagram.

Vidare fastslår hon att för första gången på decennier växer en generation läs- och skrivkunniga barn upp i Afghanistan och att det är början på en revolution som kan förändra samhället till det bättre, vilket gör barnen till ett hot i talibanernas ögon.

Annons

Annons

Carina Bergfeldt uppmanade därför sina följare att skänka 57 kronor till Svenska Afghanistankommittén vars skolor hon själv besökt under sin tid som utrikeskorrespondent. Ambitionen var att utöver hennes eget bidrag skramla ihop ytterligare 99 personer som swishade en slant.

"Kanske är det för att det handlar om barn, men jag kämpar emotionellt mer än vanligt med nyheten om att talibanerna tagit kontroll över Kabul.", skriver Carin Bergfeldt på sin Instagram.

Bild: TT

"Jag vet i ärlighetens namn inte om jag får göra så här, så det är möjligt att jag får skäll av SVT:s etiksvdelning eller någon chef inom kort. Men jag tänker att när det handlar om barn, har vi rätt att ta någons parti", skriver hon.

Men efter ett dygn hade 14 586 personer skänkt summan, vilket motsvarar mer än 830 000 kronor. Det fick Elisabeth Ramerius, insamlingsansvarig på Svenska Afghanistankommittén att ringa upp Carina och berätta att deras system nästan havererat av mängden gåvor.

Inbäddat innehåll

Men det stannar inte där. Under onsdagen passerade insamlingen 1,1 miljoner kronor och gåvorna fortsätter att ticka in, liksom initiativets hyllningar i kommentarsfälten.

”Jag är mållös. Aldrig har väl uttrycket ’många bäckar små’ haft en viktigare innebörd. Tillsammans kan vi ta mig tusan rubba berg. Tack, varenda en av er. Av hela hjärtat tack”, skriver Carina Bergfeldt på sin Instagram.

Annons

Annons

Till toppen av sidan