Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nedläggning av Lindängen

Insändare
Insändare: Folkomröstning kan fungera som katalysator för den lokala demokratin

Kommentar till Claes Aronssons insändare i VB (2021-08-20) Claes Aronsson uttrycker i fredagens VB oro över att folkomröstningen om Lindängen enbart ska vara en belastning för kommunens redan ansträngda ekonomi. Han har en poäng. Om varje lokalpolitisk sakfråga av större komplexitet ska kräva att folket uttrycker sin åsikt i formen ”ja, nej eller avstår” hade kommunen varit både ekonomiskt fattig och politiskt dysfunktionell.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenten resonerar kring folkomröstningens konsekvenser.

Bild: Eva Lena Olsson

Annons

Men kommunala folkomröstningar hör till ovanligheterna. I vanliga fall finner politiska beslut demokratisk legitimitet genom andra politiska processer. Frågor av politisk natur diskuteras i folkvalda församlingar, där de folkvalda för med sig perspektiv från civilsamhället. Där bedrivs politisk diskussion både mellan privatpersoner och inom föreningar och andra samfälligheter som har intresse i eller berörs av frågorna. Om den politiska processen är lyckosam kan politikerna förhandla fram lösningar som åtminstone är acceptabla för alla parter. Demokratisk legitimitet finns i representation och övervägande av allas de åsikter som berörs av den givna frågan.

Annons

Annons

Folkinitiativet om Lindängen har visat att beslutet att stänga äldreboendet i nuläget saknar sådan legitimitet. Personligen är jag också tveksam till om folkomröstningen i sig kan råda bot på detta (den kan i bästa fall ge en tydlig indikation på var en "ordentlig" politisk process skulle landa). Jag skulle emellertid inte vilja gå så långt som att säga att det är ett spel för galleriet. Istället skulle jag önska att den kunde fungera som katalysator för den lokala demokratin; att den nuvarande minst sagt prekära situationen i framtiden kan bidra till bättre folklig förankring av politiska förslag och mer konstruktiv politisk diskussion. Då hade det inte funnits behov av någon folkomröstning.

Axel Christoffersson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy