Annons

Annons

Annons

Annons

Nedläggning av Lindängen

Insändare
Insändare: Det är sällan som ogenomtänkta populistiska förslag funkar

Det nystartade lokala partiet Vi Tidaholm skriver i en insändare i denna tidning att man tänker rösta ja till att bibehålla Lindängens äldreboende i folkomröstningen. Ja, något annat hade förvånat oss.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

En besparing på kommunfullmäktige räcker inte långt för att kunna drifta Lindängen, påtalar S i en insändare.

Bild: Claes Rydholm, Thomas Gustafsson

Annons

Läs mer: "Vi Tidaholm säger ja till Lindängen"

Men när det sedan kommer till hur detta samt ett nytt demensboende skall finansieras och vilka demokratiska effekter det får, då har inte analysen riktigt hängt med.

Vi Tidaholm föreslår att dagens 41 ledamöter i kommunfullmäktige skall minskas till det lägsta som Kommunallagen tillåter för vår kommunstorlek och det är 31 ledamöter. Detta innebär att 10 ordinarie samt 5 ersättare försvinner.

Annons

Annons

Den ekonomiska besparing det skulle innebära på årsbasis med nuvarande ersättningsnivå, och förutsatt att samtliga deltar vid alla möten under året, landar på ca 150 000 kronor.

Driften av Lindängen uppgår årligen, enligt ansvarig nämnd, till ca 4,2 miljoner och därtill kommer det demensboende ni också skall finansiera med den besparing ni föreslår. Här fattas det uppenbarligen ett antal kronor för att inte tala om ett antal miljoner. Hur tänkte ni?

En annan intressant effekt är den demokratiska konsekvensen av ert förslag. Om man tar valresultatet 2018 och fördelar fullmäktigeplatserna utifrån 31 mandat då skulle t ex Miljöpartiet inte haft någon plats nu under åren 2018 – 2022. En minskning av platser gynnar stora och missgynnar alltid små partier.

Vi har inga ambitioner att förslå en sådan förändring som skulle kunna sätt ”krokben” för små partier.

Socialdemokraterna

Till toppen av sidan