Annons

Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Insändare
Insändare: Heltidsprojektet får katastrofala följder

Svar till Mikael Svensson – Aktiv inom GS- facket och medlem i Socialdemokraterna. Du skriver bland annat att: ”Undrande tycker väl att facket inte skall hjälpa till högre löner. Kanske skall kommunen jobba för att sänka lönerna istället? Eller bara höja för de redan högavlönade ?”

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Heltidsprojketet har som primärt syfte att se till de anställdas intressen och inte till dem som de är till för", anser insändarskribenten.

Annons

Skall man skratta eller gråta när man läser dessa tramsiga påståenden? Jag blir faktiskt uppriktigt ledsen eftersom insändaren verkar vara totalt okunnig om, trots sitt medlemsskap i facket, att det är parterna på arbetsmarknaden som svarar för lönebildningen. Även i en kommun. Detta system, som även kallas ”den svenska modellen” har tjänat Sverige väl under drygt 80 år och har ingenting att göra med det jag vänder mig mot.

Annons

Annons

Vad jag försökte beskriva i min insändare är det så kallade heltidsprojektets fullständigt katastrofala följder på ekonomin och därmed den kommunala verksamheten. Du nämner själv i din insändare att 160 personer som går från 75-procentig tjänst till heltid kostar 20 miljoner kronor. Då dessa miljoner inte finns budgeterade uppstår stora underskott i boksluten. Revisorerna har uppmärksamt detta och hotat med att inte föreslå ansvarsfrihet för socialnämnden. Mot denna bakgrund beslutar socialnämnden lägga ner Lindängen för att ”spara pengar”.

Dessvärre visar detta lite vad vi har att vänta framöver. Neddragningar och uppsägningar av personal är nödvändiga för att komma i balans mellan utgifter och inkomster. Detta stålbad kommer kommunen tvingas gå igenom oavsett vilken politisk konstellation som styr kommunen. Varför inte börja med heltidsprojektet och återgå till tidigare gällande bemanningsplan? Detta projekt har ju som primärt syfte att se till de anställdas intresse och inte till dem som de är till för.

Om kommunen inte lyckas skapa balans i sin ekonomi så säger erfarenheten att den kommer att tvingas slås samman med andra kommuner för att bilda större enheter. Då kommer Tidaholms kommun inte längre att finnas på kartan.

Annons

Kommunalrådet säger sig i en annan insändare vara ”en stolt företrädare för hållbara heltider”.

Bara en fråga: Hur stolta tror kommunalrådet att tidaholmarna blir när de blir kallade för Falköpingsbor?

Undrande

Annons

Annons

Till toppen av sidan