Annons

Annons

Efter bedrägerierna – så skyddar du dig: √ På nätet √ I hemmet √ I telefonen

Telefonbedrägeri, kortbedrägeri, hantverkarbedrägeri. Under de veckan som gått har polisen larmats om flera olika typer av bedrägerier i Västra Götaland. Här hittar du en lista på hur du skyddar dig.

Bedragare har ringt upp sina offer och utgett sig från att vara från polisen. Arkivbilder.

Annons

Du får ett telefonsamtal: Personen på andra sidan telefonen säger att du snart kommer att bli rånad i ditt hem, och uppmanar dig att lämna över alla dina värdesaker till en polis. Problemet är att personen på andra sidan telefonen inte kommer från polisen – utan är en bedragare.

Det är ett typ av telefonbedrägeri som flera personer i Västsverige drabbats av under de gångna veckorna.

Fakta: Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

√ Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.

√ Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

Annons

√ Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

Annons

√ Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

√ Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Flera äldre har lurats av falska hantverkare i Skaraborg.

Bild: TT, Arkivbild

Under september har flera äldre personer i Skaraborg utsatts för bedragare – som alla har haft ett liknande modus operandi.

Annons

Enligt polisen blir målsäganden uppringd av en person som utger sig för att vara hantverkare. Strax därefter får den äldre personen besök av sagd hantverkare – som nu tar sig in i bostaden.

Problemet, liksom med polisbedrägeriet, är att inte heller dessa är vilka de utger sig för att vara.

Annons

Fakta: Så kan du skydda dig mot bedrägerier i hemmet

√ Tveka aldrig att lägga på luren eller stänga dörren om du känner oro.

√ Lämna aldrig över legitimation, bankkort eller din kod till någon annan person.

√ Släpp aldrig in en obekant person i ditt hem innan du fått kontrollera att personen verkligen företräder det bolag som den uppger sig komma ifrån. Du kan alltid be personen komma tillbaka. Om personen sagt sig komma från t.ex. sjukvården eller fastighetsbolaget kan du kontrollringa dit och höra om det stämmer att någon ska göra ett hem- besök hos dig.

√ Be om en faktura. Inga fastighetsbolag eller tv-bolag kräver betalning på plats.

√ Var vaksam vid dörrförsäljning. Här vill säljaren få dig att fatta ett snabbt köpbeslut. Be dem återkomma så att du får tid att tänka igenom ett eventuellt köp.

Under torsdagen larmades polisen till en mack i Falköping, där en chaufför upptäckt brottslig utrustning monterad på en kortautomat. Arkivbild.

Annons

Annons

Under torsdagen larmades polisen till en mack i Falköping, där en chaufför upptäckt brottslig utrustning monterad på en kortautomat.

Det skulle senare visa sig vara utrustning som används för att skimma kort.

Fakta: Tänk på det här för att hantera ditt kort säkert:

√ Använd bankens säkerhetslösning för dina bankkort. Spärra för internetköp och öppna kortet när du vill handla på nätet.

√ Lämna aldrig ut dina koder eller kortuppgifter till någon som efterfrågar dem i e-post, sms, telefon eller på sidorna du handlar.

√ Tillåt inte webbsidan eller appen du handlar genom att spara dina person- och kortuppgifter.

√ Förvara dina kortuppgifter säkert. Behöver du spara dina kortuppgifter kopplat till en smart enhet, använd ett kreditkort eller annat betalkort som inte är kopplat till ditt lönekonto.

√ Har olovliga köp gjorts eller har du förlorat ditt bankkort, kontakta omedelbart din bank, spärra kortet och gör en polisanmälan.

√ Förvara alltid ditt kort i stängd väska eller i stängd ficka.

Annons

Det är inte ovanligt att folk blir bedragna på nätet – oavsett om man har nätvana eller ej. Arkivbilder.

Annons

Vid nätfiske eller -bedrägerier är det vanligt att du uppmanas att klicka på en länk där exempelvis en extra bokstav eller siffra lagts till i webbadressen.

Den falska länken går till en sida som är identisk eller snarlik med den ursprungliga – du kan enkelt tro att det är den rätta webbadressen, men är helt i händerna på bedragare.

Fakta: Så skyddar du dig mot bedrägeri på nätet

√ Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

Annons

√ Använd aldrig din bankdosa eller ditt bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig.

√ Kontakta din bank och hör vilka säkerhetåtgärder de har för ditt bankkort, som t.ex. att spärra ditt kort för internetköp.

√ Lägg på luren om någon ringer och du blir osäker. Det gäller oavsett om personen utger sig för att vara en nära släkting, från banken, ett företag eller en myndighet. Ring tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på.

√ Var misstänksam mot nätbutiker eller annonser som erbjuder varor och tjänster till mycket låga priser.

√ Sök på nätet på varningar och omdömen om nätbutiker. På så vis kan du skaffa dig en upp- fattning om företaget förekommit i bedrägliga sammanhang tidigare.

Annons

√ Spara inte dina person- och kortuppgifter i appar eller på webbsidor. Det är säkrare att mata in uppgifterna varje gång du handlar.

√ Klicka bara på för dig kända länkar.

√ Skaffa en digital brevlåda. Då får du snabbare tillgång till din post från bland annat myndigheter.

√ Anmäl dig till obehörig adressändring för din folkbokföringsadress hos Skatteverket. Tjänsten förhindrar att någon obehörig ändrar din adress.

Annons

√ Skaffa adresslås via Adressändring. Med adresslåset förhindrar du att någon obehörig adress ändrar, lagrar eller eftersänder din post.

Källa: Polisen

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy