Annons

Annons

Minnesord Rune Lindgren: Stort engagemang i hembygden

När budet kom att Rune Lindgren avlidit stannade världen och mitt hjärta ett ögonblick. Han blev 87 år.

Rune Lindgren har avlidit i en ålder av 87 år.

Annons

Min guru och ledsagare i Utvängstorps hembygdsförening hade slutit sina ögon för sista gången och de trötta benen behöver inte gå ett steg till. Rune föddes i Baremossö i Utvängstorp 1934 och nådde upp till den aktningsvärda åldern av 87 år.

Han växte upp på gården med mamma Selma och pappa Erik tillsammans med syskonen Rolf och Inez.

Rune visade tidigt ett intresse för hembygden och samlade på sig historier som han gärna delade med sig av. Många är väl besökarna på Tavelhult som suttit ner och fått många roliga och intressanta anekdoter till livs. Han var även ute i naturen och letade rätt på alla möjliga saker såsom husgrunder, gränsstenar och annat intressant.

Han gifte sig med sin Maj och de bodde i Ekelund i Utvängstorp ett tag och senare i Kymbo där han hade bensinstationen. Rune var mångsysslaren av stora mått och när han gick i någon form av pension vid 60-årsåldern så frågade jag honom om han inte var för ung för att bli pensionär och fick svaret: "Jag har inte tid att jobba".

Annons

Det kan man säga var Rune i ett nötskal, teknikintresserad som få men saknade trots detta internet. "Det vågar jag inte skaffa för då blir jag sittande där hela tiden".

Annons

Efter många år som sekreterare i hembygdsföreningen så tog jag över posten under löfte att få stöd av Rune och det fick jag. Rune fortsatte med sitt idoga iordningställande av föremål till museet. För sitt flitiga arbete med föreningen och annat vittnar de diplom från bland annat Västergötlands hembygdsförbund 1992 och 1996 och från Genealogiska 1988 samt ett Kulturstipendium 1990 från Mullsjö kommun som alla hänger på väggen i serveringsrummet på Tavelhult. Förutom de över 10 000 föremål som är iordningsställda, numrerade och katalogiserat hade han även renskrivit kyrkoböckerna för Utvängstorp från slutet av 1600-talet och mängder av annat som han bundit in till trevliga häften.

Man brukar säga att ingen är oersättlig, men att fylla det tomrum som Rune lämnar efter sig, blir lugnt sagt svårt om inte omöjligt att fylla upp.

Vi är många som kommer att sakna Rune och hans kunnande, flitiga arbete och trevliga historier. Hembygdsföreningen är dessutom oerhört tacksam för det arbete Rune lagt ner i föreningen och bygden.

Utvängstorps hembygdsförening genom sekreterare Anette Ericsson

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy