Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Insändare
Insändare: Klimat och natur måste gå hand i hand

Svar till Ingemar Göthberg. ”Tänk globalt - handla lokalt” är ett uttryck som använts länge inom miljörörelsen.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Tobias Henning.

Bild: Privat

Annons

Om alla i världen tänkte att deras insats var försumbar skulle ingenting ske. Det spelar roll vad du och jag gör för val som individer. Det spelar roll vad Sverige gör inom klimatområdet. Vi är alla en del av den globala lösningen på klimatkrisen.

Vi i Miljöpartiet ser skogen som en mycket viktig del i den hållbara omställningen. Skogen behövs till mycket. Byggmaterial, fossilfritt bränsle, förnybar plast med mera. Men det kan inte ske till vilket pris som helst.

Annons

Annons

Skogens kolinlagring har avgörande betydelse för klimatet. Skogen behövs även för den biologiska mångfalden och andra viktiga ekosystemtjänster, som rent vatten och ren luft. Levande skogar behöver värnas både för oss som lever idag, för kommande generationer och för ett rikt växt- och djurliv.

Därför har regeringen nyligen presenterat den största satsningen någonsin på skydd av värdefull natur. I satsningen ingår att markägare ska få ekonomisk ersättning.

Markägare med värdefull skogsmark kommer även, där det är möjligt, att kunna erbjudas ersättningsmarker från Sveaskog.

Vi kan inte ställa klimat och natur emot varandra. Det är viktigt att vi både kan ha en stark skogsindustri och bevara våra sista naturskogar. Hyggesfria metoder kan vara en medelväg där vi inte måste välja mellan naturreservat eller timmerplantage.

Den stora utmaningen är att lösa klimatkrisen utan att samtidigt såga av grenen vi sitter på. Vi i Miljöpartiet har insikten och idéerna för att ta oss an denna utmaning.

Tobias Henning, ordförande, Miljöpartiet de gröna i Tidaholm

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy