Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Insändare
Opposition(s)råden: ”Använd statsbidragen till att stärka välfärden”

Välfärden ska stärkas. Pandemin har visat på styrkan i vår generella välfärd, men också på behov som måste mötas.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Regeringen prioriterar välfärden. Därför får Skaraborgs kommuner stora generella statsbidrag. Dessutom görs en ytterligare förstärkning av äldreomsorgslyftet för att äldreomsorgen behöver bli bättre med fler medarbetare och bättre arbetsvillkor.

Budskapet från Magdalena Andersson är väldigt tydligt, de generella statsbidragen är långsiktiga pengar. Det innebär att pengarna ska användas till att stärka kvalitén inom omsorgen och skolan genom att till exempel se till att vår personal får fler kollegor.

Annons

Vi som är oppositionsråd i Skaraborgs kommuner ser exempel på hur flera av de borgerligt styrda kommunerna väljer att använda, eller inte använda, statsbidragen på sätt som på riktigt oroar oss.

Nedan ger vi tre exempel:

För det första ser vi kommuner som väljer att inte använda sig av de förstärkta generella statsbidragen, i stället läggs pengarna på hög och kommunernas resultat blir och förväntas fortsätta bli rekordhöga. Samtidigt som många vittnar om att personalen har alldeles för hög arbetsbelastning och tuffa villkor.

Annons

För det andra ser vi kommuner som använder statsbidragen för att dölja en underfinansierad välfärd. Tack vare statsbidragen gör man inga besparingar eller nedskärningar. Att slippa besparingar är såklart bra men statsbidragen är till för att ge verksamheten fler kollegor och bättre kvalité, inte för att bibehålla en låg nivå.

För det tredje ser vi exempel där den politiska ledningen väljer att nyttja statsbidrag för att finansiera dyra politiska experiment som saknar stöd hos professionen. Verksamheternas bästa och behov måste vara det avgör hur statsbidragen används.

De generella statsbidragen som vi vet är långsiktiga ska och bör användas till just det dem är till för. Det handlar helt enkelt om att ge mer resurser för att alla barn och elever ska få det stöd de behöver för att lyckas, att våra äldre ska få en trygg ålderdom och att vår personal får bättre arbetsvillkor och fler kollegor.

Annons

Vi socialdemokrater sätter alltid välfärden först. Med socialdemokratiska statsbidrag ger det möjligheten för alla våra kommuner att sätta välfärden först. Använd den möjligheten, använd statsbidragen.

Socialdemokraternas oppositionsråd i Skaraborg:

Johan Ask, Skövde

Ingvor Bergman, Falköping

Janne Jansson, Mariestad

Anna-Karin Skatt, Tidaholm

Fredrik Nordström, Skara

Åsa Karlsson, Götene

Petter Johansson, Grästorp

Karin Arvidsson, Töreboda

Pierre Rydén, Hjo

Niclas Eringsfors, Essunga

Jonas Davidsson, Karlsborg

Fredrik Nelander, Vara

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy