Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Rotary främjar freden

De lokala Rotaryklubbarna är en del av en världsvid organisation, som bland mycket annat har ett aktivt fredsarbete, något som inte alla känner till. Faktum är att Rotary hade en avgörande betydelse vid bildandet av FN, Förenta Nationerna.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Roger Lundvold är för närvarande president i Rotary Tidaholm.

Bild: Arkivbild

Annons

Rotary är en världsomspännande organisation med 1,2 miljoner engagerade kvinnor och män i 36 000 lokala Rotaryklubbar i mer än 200 länder. Genom olika aktiviteter verkar vi aktivt för fred i världen. Rotary arbetar för att höja den humanitära och etiska standarden i samhället, vilket är en förutsättning för fred i världen. En viktig pusselbit i Rotarys fredsarbete är Rotary Peace Centers, som finns vid sju ledande universitet i världen, varav ett vid Uppsala universitet. Vid Rotary Peace Centers får årligen upp till 130 studenter från hela världen på bekostnad av Rotary, genomföra en tvåårig Master-utbildning inom freds- och konflikthantering eller delta i ett yrkescertifierande program. Idag finns det fler än 1300 utexaminerade studenter från 115 olika länder, som arbetar inom freds- och konflikthanteringsområden i alla världsdelar.

Annons

Annons

Rotary, som grundades redan 1905, har en lång erfarenhet av att arbeta med fredsförebyggande aktiviteter. En av dessa är ett 75-årigt nära samarbete med FN. Upphovet till FN var en fredskonferens, som brittiska Rotarianer anordnade i London år 1942, mitt under andra världskriget. Konferensdeltagare var ministrar, diplomater och andra regeringsrepresentanter från 21 olika länder. Resultatet av konferensen var bildandet av en samarbetsorganisation för global fred. En organisation som 1946 formellt blev UNESCO med säte i Paris. När sedan FN bildades i april 1945, och där UNESCO idag ingår, fanns 49 Rotarianer med vid ceremonin som officiella observatörer.

Rotarys samarbete med FN innebär idag att ett antal Rotarianer tjänstgör och är verksamma såväl vid FN:s kontor som vid FN:s olika organ över världen. Sedan några år tillbaka arrangeras under hösten en årlig Rotary-FN dag.

Flera globala humanitära projekt, som exempelvis utrotningen av polio i världen och ett antal årligen återkommande projekt inom fred- och konflikthantering, är viktiga inslag inom Rotary för att stärka fredsarbetet.

Vi inom Rotary vill uppmärksamma det fantastiska arbete som görs inom FN och dess olika underorgan. FN-dagen den 24 oktober är ett bra tillfälle att visa att freden behöver värnas och inte tas för given. Som en av världens största fredsrörelser vill Rotary bjuda in till att andra organisationer också lyfter fredsfrågan ytterligare i sina verksamheter. Genom samtal och aktiviteter kan vi fredsorganisationer tillsammans få en mer lyssnande och förstående omvärld.

Roger Lundvold, President Tidaholms Rotaryklubb

Inger Gustafsson, Distriktsguvernör D2380 (Jönköpings län och Skaraborg)

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy