Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hjo

Läsartext
Gästspel i Korsberga bygdegård om kvinnors rösträtt

Teaterföreställning Föregångerskan kommer till Korsberga bygdegården den 30 oktober.

Föreställningen handlar om kampen för kvinnlig rösträtt för 100 år sedan.

Detta är en läsartext.

Skådespelerskan Catherine Westling i sin roll som Gulli Petrini.

Annons

I januari 1921 ändrade riksdagen grundlagen så att även kvinnor skulle kunna rösta i höstens riksdagsval. Det var efter en lång kamp för jämlikhet och kvinnlig rösträtt som beslutet togs. Sverige blev därmed sista landet i Norden att ge kvinnorna rösträtt. 

I samband med att Sverige firar 100 år av demokrati, bjuder bygdegårdarna in till en teaterföreställning om en kvinna som gick före.

Annons

I Teaterladans föreställning om Föregångerskan får vi följa Gulli Petrini i hennes arbete för kvinnlig rösträtt och mänskliga rättigheter i början av 1900-talet. Gulli sägs ha varit en uppskattad, rolig och spetsig talare. Föreställningen spelas i Korsberga bygdegård den 30 oktober. Föregångerskan är rosad på sin turné genom landet och Catherine Westling “knockar publiken” i sin roll som Gulli Petrini, enligt tidskriften Barometern.

Annons

Spelplatsen är alltså Korsberga bygdegård och föreställningen arrangeras i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan. Bygdegårdsföreningen välkomnar till en intressant eftermiddag med teater och fika, och hänvisar till annonser och sociala medier för ytterligare information. Med anledning av begränsat antal platser, krävs anmälan.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy