Annons

Annons

Annons

Annons

Skaraborg

Skaraborgspolisen satsar på cyklister i höstmörkret

Syns du och din cykel i mörkret?

Det frågar polisen i Skaraborg, som nu satsar på att informera cyklister om säkerhet i höstmörkret.

Bild: Arkivbild

Annons

När höstmörkret nu sveper in över Skaraborg, riktar polisen blicken mot de som inte syns – det vill säga cyklister och fotgängare utan reflexer eller lampor.

– Det är viktigt att alla fotgängare och cyklister är rätt utrustade med lampor och reflexer. Inte minst barn som ofta rör sig i trafiken på väg till skolan när det fortfarande är mörkt, skriver Polisen Östra Skaraborg på sin Facebooksida.

Annons

Även polisen i Lidköping håller nu ett extra öga på reflexlösa cyklister.

Annons

– Vi brukar alltid ha lite extra koll på cyklisterna nu på hösten när det börjar mörkna, säger Sara Andersson vid Lidköpingspolisen.

Att inte ha fungerande lampor eller tillräckligt med reflexer kan bli en dyrköpt historia, både hälsomässigt och ekonomiskt – som cyklist riskerar man upp till 500 kronor i böter om man saknar lampor eller reflexer. I höst- och vintermörkret måste man som cyklist ha lykta med vitt eller gult ljus fram, rött ljus bak, vit reflex fram och röd reflex bak på cykeln. Till det ska man också ha orangea eller vita reflexer på sidorna.

Polisen i östra Skaraborg kommer därför att stoppa, kontrollera och rapportera de som inte har rätt belysning eller reflexer på sin cykel. Detta gäller även barn under 15 år som cyklar utan hjälm, och de som är äldre än 15 år men som skjutsar ett barn utan hjälm.

Man kommer även att ta kontakt med fotgängare, både vuxna och barn, som inte syns tillräckligt bra i mörkret.

Till toppen av sidan