Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
”För att kunna lösa personalbristen behöver du satsa på välfärden”

”Vi socialdemokrater klarar av att både införa familjeveckan och ge personalen inom välfärden fler kollegor”. Det skriver Erik Ezelius (S) i en replik.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Hussein El-Alawi, Arkivbild

Annons

Replik på: ”Familjeveckan förvärrar personalbristen i välfärden”

Som förälder ska inte din möjlighet att följa med ditt barn till tandläkaren eller gå på ett utvecklingssamtal vara beroende av vad du arbetar med. Idag används semesterdagar, arbetare sänker sin arbetstid eller tackar nej till jobb för att kunna prioritera familjelivet.

Vi vill till skillnad från Timbro att du ska kunna prioritera familjelivet utan att det sker på bekostnad av dina möjligheter att arbeta heltid. Vi anser att alla barn och föräldrar förtjänar mer tid med varandra oavsett inom vilken bransch föräldrarna arbetar i.

Annons

Att representanter från Timbro återigen väljer att skrika högt om att familjeveckan är en onödig reform förvånar ingen. Återigen handlar det om vilka man företräder. Timbro skriver i sin replik (19/10-2021) att familjeveckan kommer innebära personalbrist inom välfärden. Om den politik som Timbro företräder skulle vara ledande för Sverige hade jag kunnat vara beredd på att hålla med om en ökad oro för personalen inom välfärden, men den oron hade inte varit på grund av införandet av familjeveckan.

Annons

Timbro väljer att prata om politiska prioriteringar och att familjeveckan är en så kallad ”felprioritering”, men det tycker Timbro om de mesta som inte är skattesänkningar. Senaste året vi hade en borgerligt styrd regering (vars politik Timbro företräder) lades 141 miljarder på att genomföra direkta skattesänkningar. Hur mycket tror ni gick till välfärden och dess personal? Sammanlagt 20 miljarder. Det är inte med sådana prioriteringar vi blir fler som arbetar inom välfärden.

Vi Socialdemokrater har under de senaste 7 åren vänt trenden med neddragningar av personal inom välfärden. Idag är vi många fler som arbetar inom vården och skolan jämfört med vad vi var för 8 år sedan. Det är genom mer pengar till välfärden, satsningar på att utbilda fler lärare och sjuksköterskor och genom att skapa tryggare arbetsvillkor för personalen som vi löser personalbristen inom välfärden.

Det ska inte ställas i konflikt med införandet av familjeveckan. För det är just de som arbetar inom välfärden som bland annat kommer ha som störst nytta av denna reform. Det är personal som idag inte har samma möjlighet som någon med ett kontorsjobb att förlänga lunchen för att följa med sonen till vårdcentralen.

Återigen blir det tydligt att Timbro aldrig står på svenska löntagares sida. Vi socialdemokrater klarar av att både införa familjeveckan och ge personalen inom välfärden fler kollegor och bättre arbetsvillkor. Med Timbros politik får du inget av det.

Erik Ezelius (S)

Riksdagsledamot, Skaraborg

Till toppen av sidan