Annons

Annons

Annons

Annons

Tidaholm Centrum

Läsartext
Tidaholmskillar deltog i maratonspel på ny orgel

Två Tidaholmsungdomar, Arjan Jannes Kieser och Isak Mellgren, har fått spela på den nya orgeln i Göteborgs konserthus.

Detta är en läsartext.

Tidaholmskillarna Arjan Jannes Kieser och Isak Mellgren har testat Konserthusets nya orgel, som är något extraordinärt. Bild: Privat

Annons

Orgeln som instrument brukar kallas "Instrumentens drottning" och finns i de flesta kyrkor men också i konserthus. Tidaholms kyrka har en mycket bra orgel, men den kan inte jämföras med Konserthusets nya orgel i Göteborg, som invigdes av kungen i förra veckan. Den har byggts av Riegels orgelbyggeri i Österrike under flera år och består av mer än 9000 orgelpipor och fyra manualer eller spelbord.

Annons

För att visa den nya orgeln för en större allmänhet bestämde man att organister från Västra Götalands 49 kommuner skulle inviga orgeln under några dagar i ett "maratonspel." Musiken skulle sändas offentligt, så att alla kunde lyssna och se via nätet, när musiken framfördes.

Annons

Från Tidaholm kom två unga organister, Arjan Jannes Kieser och Isak Mellgren, som under en halvtimme framförde bland annat kända verk av Johan Sebastian Bach, Arjan spelade Preludium i C-dur och Isak Toccata och Fuga i D-moll. Båda har Tidaholms organist Gergana Andersson som skicklig orgellärare.

Lars Hjertén

Gergana Andersson tillsammans med sina adepter. Bild: Prvat

Arjan Jannes Kieser.

Till toppen av sidan