Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Insändare
Varför halkar Tidaholms kommun efter i frågan om matavfall?

Till våra politiker i Tidaholms kommun.Enligt Miljöbalken 15 kap, har varje kommun ett ansvar för att kommunalt avfall inom kommunen transporteras och återvinns eller bortskaffas.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Naturskyddsföreningen vill ha svar på hur kommunen hanterar avfall.

Annons

Med kommunalt avfall avses avfall från hushåll och sådant avfall som till sin art och sammansättning liknar avfall från hushåll, restauranger, butiker, kontor och så vidare.

Varje kommun ska enligt lag ha en renhållningsordning som består av avfallsplan och föreskrifter för avfallshanteringen.

Det finns en avfallsplan i Tidaholms kommun antagen i kommunfullmäktige 2010-06-28 och reviderad i kommunfullmäktige 2013-03-25 “Föreskrifter för avfallshantering”.

Annons

Annons

Avfallsplan Tidaholms kommun:

Punkt 2.

Matavfall: Insamling av utsorterat matavfall sker ej idag, men en riktad insamling från restauranger, storkök, livsmedelsaffärer etcetera diskuteras. Enligt gällande direktiv skall 35 procent av matavfall från hushåll, restauranger, storkök, livsmedelsaffärer och liknande verksamheter behandlas biologiskt senast 2010.

Idag finns ett lagkrav att kommuners system för insamling av matavfall ska vara på plats den 31 december 2023.

Enligt Avfall Sverige, kommunernas branschorganisation för avfallshantering i Sverige (www.avfallsverige.com) så sorterar idag cirka 250 (2020) kommuner sitt matavfall. Fler kommuner står i startgroparna för att starta matavfallsinsamling. 250 kommuner utgår 87 procent av landets totalt 290 kommuner.

Våra frågor till politiker i Tidaholms kommun:

Hur ligger vi till idag med insamling av matavfall?

Finns det i nuläget någon plan för genomförandet?

Varför halkar Tidaholms kommun efter?

Styrelsen i Naturskyddsföreningen Tidaholm

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy