Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Insändare
Angående meningsutbyte om SD – demonisering av andra människor är fascistisk metod

Med intresse har jag följt meningsutbytet i VB (se exempelvis 27/10, 29/10, 3/11 2021) om det nya styrets beroende av, och relation till, Sverigedemokraterna i kommunen.

Personligen är jag väldigt oroad över den politiska utvecklingen i Europa.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Isolering och demonisering av andra människor är fascismens metoder", skriver insändarskribenten.

Bild: Thomas Gustafsson

Annons

Idéer som finner kraft i misstänkliggörande och skuld vinner mark, inte minst i Ungern och Polen. De betraktar staten och dess makt som ett medel i sin strävan på ett vis som vi inte sett på länge. Metoder som i demokratier förbehålls undantagstillstånd åberopas som norm. Sverigedemokraternas tankegods hör hemma i den här myllan. Jag delar därför företrädarna för S och V:s oro över utvecklingen. Tonfallet i deras texter är emellertid bitvis hårt, vilket skapar visst obehag hos ett hjärta fäst i humanismen.

Annons

Annons

Antifascismen, inte minst från vänster, har under lång tid lidit av att den i alltför hög utsträckning blandat samman politiska idéer och människorna som företräder dem. Parallellt med legitim kritik av nyfascistiska idéer har följt en avhumanisering av dess företrädare som till och från framställs som oberörbara. Jag menar inte att så sker i Tidaholms kommun. Men lokalpolitiken är en tämligen personlig arena där samröre både mellan enskilda ledamöter och mellan ledamöter och medborgare är ofrånkomlig. Därför torde det vara av extra stor vikt att de humanistiska ideal vi vill stå upp för också präglar agerande och retorik i offentligheten.

Förhoppningsvis använder det nya styret sina kontakter med SD för att föregå med gott humanistiskt exempel. Det stundar också en valrörelse där både demokratiska och mer radikala socialister, konservativa och liberaler (i bred bemärkelse) har möjlighet att argumentera för demokratins förträfflighet. Isolering och demonisering av andra människor är fascismens metoder.

Axel Christoffersson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy