Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Läsartext
Efter två års uppehåll – Team Östhjälp har gjort ny resa

2019 besökte Mats Gustafsson och Team Östhjälp i Tidaholm Baltikum två gånger med humanitär hjälp. I juni var det Estland som var målet. I november gick färden till Riga i Lettland.

Efter uppehåll på grund av coronapandemi har en ny resa genomförts.

Detta är en läsartext.

Här töms Röda bussen på ett nytt ställe, i Tallinn. Nye Estlandsledaren Andrej Konovalov är en av lastarna. Bild: Privat

Annons

För två år sedan var det - som så många gånger tidigare - Rigas kår nummer två som fick mesta hjälpen. Då var Andrej och Irina Konovalov ledare för den lilla kåren, som hade många behövande besökare. Två gånger i veckan serverades det middag i samband med gudstjänsterna.

Så kom pandemin och andra förändringar. Officersparet Konovalov förflyttades från kåren i Riga till Estland för att bli regionledare i det nya landet. De vill gärna ha stöd i att kunna ge tilltufsade hjälp. Inte minst önskade han också liksom Rigakåren att få gamla glasögon (till stor del från Fridhems Second Handshop). Många har inte råd med glasögon, och när de går hem från till exempel bibelstudier, så följer förståeligt nog många lånade glasögon med hem. Då behövs påfyllning i den "ickeprofessionella optikerns" förråd!

Annons

Annons

Här kommer Andrej och Irina att ta med sig en del av det hemstickade till en sexbarnsfamilj i södra Estland. Bild: Privat

"Salig blandning". Allt fick plats i detta söndagsmöte i församlingen Valgemäe/Ljuset i Tallinn.

Både predikanten från Tidaholm och tolken från Tallinn bar munskydd i gudstjänsten, utom när de pratade. Bild: Privat

Den lilla pingstförsamlingen "Valgemäe - Ljuset" behövde också hjälp - särskilt deras sociala fond. Pingstkyrkan i Tidaholm ger ett visst stöd varje månad till denna rysktalande grupp. På grund av pandemin kunde församlingen med de stora behoven inte klara av att betala kostnaderna för sin samlingslokal. Nu har de en mindre lägenhet med toalett i korridoren!

Hade Team Östhjälp beställt biljett till Lettland denna tur, hade de inte kommit in. Totalstängt på grund av stark smittspridning. Också Estland förberedde sig på stigande covidspridning. Här gällde munskydd på även för svenskar. Än en gång fick tidaholmarna sprida hjälp för kropp och själ.

Annons

Bild 1: Här töms Röda bussen på ett nytt ställe: Frälsningsarmèns kvarter i Tallinn. Nye Estlandsledaren Andrej Konovalov är en av lastarna Bild 2. Här kommer Andrej och Irina att ta med sig en del av det hemstickade till en 6-barnsfamilj i södra Estland, där de skulle medverka i en gudstjänst dagen efteråt. Bild 3. Både Predikanten från Tidaholm och tolken från Tallinn bar munskydd i gudstjänsten, utom när de pratade. Bild 4. "Salig blandning"? Allt fick plats i detta söndagsmöte i församlingen Valgemäe/Ljuset i Tallinn

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy