Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Fler händer och hållbara scheman för medlemmarnas livspussel

Hållbara scheman, delade turer och fler händer i vardagen. Om detta vill Kommunal se en diskussion för att medlemmarna ska få ihop sina livspussel.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Thomas Jokiniemi

Annons

Väckarklockan ringer en onsdag morgon i oktober. Jag stiger upp ur sängen, klär på mig och äter frukost innan jag pussar barnen hejdå och önskar dem en bra dag i skolan.

Kommer till mitt arbete jag en gång valde för att göra de äldres vardag vackrare och bättre med en bra livskvalité. Dessvärre ser inte de förutsättningarna likadana ut i dag. Jag skyndar mig in till lokalen där vi undersköterskor ses snabbt innan vi beger oss ut. Jag plockar ihop det jag behöver och åker till Gösta, Arne, Märta och Asta. De vill ha hjälp med lite olika saker och gemensamt för dem är att de vill att jag ska stanna längre och bara prata ett par ord. Jag fortsätter cykelturen med det dåliga samvetet gnagandes i huvudet men försöker göra mitt arbete inom hemtjänsten så bra jag kan för de fina pensionärerna jag träffar under arbetspasset. Klockan slår 16 och mitt arbetspass är slut. Hemma väntar disk, tvätt, läxläsning och barnens fritidsaktiviteter.

Annons

Annons

Så här ser vardagen ut för alldeles för många av våra medlemmar. Vi förtroendevalda besöker medlemmarna på deras arbetsplatser för att prata om deras arbetsmiljö eller hur de har det på jobbet. Dessvärre ser vi stressade medlemmar som inte hinner stanna upp och prata 2 min när vi är på besök. De hinner knappt gå på toaletten och ett viktigt möte kring verksamheten får ske snabbt när de är inne och äter lunch. I media kan man nu läsa om distansarbetets fördelar som en påföljd av pandemin. Denna verklighet är långt ifrån Kommunals medlemmars verklighet. Vi är de som räddar liv, som sköter om våra äldre vare sig det är pandemi eller inte och som troget går till arbetet varje arbetspass.

Det är såklart viktigt att arbeta fram riktlinjer för en god arbetsmiljö för de som kan arbeta hemma men faktum är att det är så långt bort från Kommunals medlemmar. Framförallt när man kan läsa att distansarbetet har många fördelar gällande smittspridning men framförallt att det gör underverk för livspusslet. Så klart det gör. Våra medlemmar skulle också passa på att plocka ur diskmaskinen eller hänga en maskin tvätt under en paus.

Frågan vi därför ställer oss till Falköpings kommun är.

När ska vi ses för att arbeta fram en riktlinje för vår arbetsmiljö?

Här är tre riktlinjer som skulle göra skillnad för kommunals medlemmar:

● Riktlinjer för högre grundbemanning

● Riktlinjer för att ta bort delade turer

● Riktlinjer för hållbara scheman

För visst är livspusslet lika viktigt för våra medlemmar som för alla medarbetare inom Falköpings kommun?

Styrelsen för Kommunal Sektion Falköping-Tidaholm

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy