Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Läsartext
Bygger ut fibernätet en sista gång - sedan är pengarna slut

Nu inleds sista fasen i ett långsiktigt utbyggnadsprojekt för Fiber Falbygden – kommunens största självägande fiberförening.

Detta är en läsartext.

Nyligen startade Fiber Falbygden sitt sista stora utbyggnadsprojekt vid ett byggmöte mellan föreningens arbetsgrupp och entreprenören Schaktteknik i Tidaholm i Skörstorps Bygdegård. Från vänster: Conny Johansson, Jan Klang, Ulla Andersson, Christer Eliasson och Britt-Marie Sandahl från föreningen samt Johan Johansson från Schaktteknik.

Annons

Startskottet gick nyligen med ett projekteringsmöte i Skörstorps Bygdegård. Samtidigt är det nu sista chansen för fastigheter inom föreningens verksamhetsområde att få en subventionerad anslutning. Det delvis bidragsfinansierade utbyggnadsprojektet avslutas efter sommaren 2022.

Fiber Falbygden är kommunens största fiberförening där abonnenterna själva äger sitt nät. I skrivande stund har man ca 840 anslutningar på landsbygden från Mularp och Östra Gerum i norr till Fivlered och Humla i söder. Dagens ekonomiska förening är en sammanslagning mellan tidigare Fiber Östra Falbygden och Börstig Brismene Bredband, som båda startade för snart tio år sedan.

Upphandlingar har gjorts inte bara för den egna föreningen utan tillsammans med övriga fristående fiberföreningar på Falbygden.

Annons

– De medlemmar som var med från början har nog snart räknat hem investeringen ett par gånger om sedan starten, berättar föreningens sekreterare Conny Johansson.

Annons

Anslutningsgraden är svår att beräkna exakt, men om man bara ser till året-runt-bostäder så ligger man på över 90%. Ändå finns det alltså en hel del fastigheter som inte är anslutna.

– För tio år sedan var ett fibernät något nytt och okänt. En del frågade sig vad man skulle ha det till när telefonin fortfarande gick i kopparledningar, TVn i luften och man tyckte att Internet på 2-8 Mbit/s var helt ok, fortsätter Conny.

Andra ansåg att detta var något som samhället borde ta hand om. Vissa var tveksamma men valde ändå att gå med, om inte annat så för att ”framtidssäkra” sin fastighet.

Fiber Falbygden byggde sina ursprungliga nät 2012–2013. Därefter slog man ihop de två föreningarna och blev 400 medlemmar. 2017–2018 genomfördes ett rejält utbyggnadsprojekt på 400 anslutningar söder om det ursprungliga verksamhetsområdet och medlemsantalet fördubblades. Projektet är inte formellt avslutat och eftersom det fortfarande finns bidragsmedel kvar att utnyttja, är det nu alltså dags för den allra sista fasen. En förtätning inom nuvarande yttre gränser där 20-talet fastigheter redan har tecknat anslutningsavtal.

– Efter att den här utbyggnaden är klar och driftsatt nästa sommar måste vi dock knyta ihop säcken och avsluta projektet. Då får vi anse att alla som bor inom vårt område har fått sin chans, flera gånger om faktiskt. Den statliga finansieringen är då förbrukad och den som vill ansluta efter det, kommer inte att kunna få ta del av bidragen, informerar Conny.

Annons

Fakta

Om Fiber Falbygden

Fiber Falbygden är en ekonomisk förening som äger och driftar ett fibernät som huvudsakligen berör följande socknar/områden: Mularp, delar av Falekvarna, Skörstorp, Östra Gerum, delar av Hångsdala och Kymbo, Kälvene, Näs,
Vartofta-Åsaka, delar av Vårkumla, Yllestad, Kättilstorp, Vistorp, Fivlered, Åsarp, Bredene, Brismene, Börstig, Kölaby och Humla – i Falköpings, Tidaholms och Ulricehamns kommuner.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy