Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Insändare
Present till lärare eller inte?

Att ge presenter till lärare när barnen går på ledighet, ska vi verkligen fortsätta med det? Fick dessutom en fråga om att vi skulle lägga ihop pengar till en present till läraren inför hens föräldraledighet.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenten ifrågasätter varför man ska ge lärare och personal presenter.

Bild: TT

Annons

De som ville kunde swisha 30 kr. Frivilligt, jovisst. Men i en digital grupp där de som swishat meddelar det, är det kanske inte så lätt att låta bli. Och även om alla inte skriver öppet att de har betalat, så kan nog känslan av otillräcklighet och skam finnas hos den förälder som åter igen inte kan vara med och bidra. Vad vet vi egentligen om andra föräldrars situation? Kanske är du ensamstående, arbetslös och har flera barn. Vill du då lägga dina slantar på dina barn, så som mat, kläder, fritidsaktiviteter osv, eller en present till lärarens bebis? "Det tycker jag hen värd!". Absolut är hen det, liksom alla andra som bidrar till en bra skola.

Annons

Annons

Har du någon gång varit med och bidragit till en present till vaktmästaren, kökspersonalen, rektorn, specialläraren eller kuratorn? Det har inte jag!

Vet en pojke som hade just vaktmästaren på skolan som en viktig vuxen person att vända sig till. Som vuxen minns han än idag sin stora förebild från uppväxten. Och allt arbete som kökspersonalen gör för att ge våra barn god och hälsosam mat. Jag menar att alla dessa personer och deras uppgifter är viktiga för våra barns skolgång. Varför måste vi göra som vi alltid har gjort? Vad är det för fel med att ifrågasätta vanor, mönster och strukturer som bör ändras? Det är väl inga lärare och pedagoger som ber om presenter? Är övertygad om att de får gåvor av sina kollegor vid hemgång vid föräldraledighet, precis som många andra arbetstagare får.

Visst "30 kr är väl inget att bråka om". Absolut, inte för mig eller de som har det ekonomiska utrymmet för flera sådana utlägg. Men jag väljer att stå upp för de som inte har det. Jag lägger ingen skuld på de som startar insamlingar av dessa slag. Har själv varit den föräldern som gått från ena förskolan till den andra och vidare till skolan med presentpåsar när sommarlovet närmar sig. Men kanske är det bättre att den som vill ge läraren presenter, kan göra det själv. Kanske ger jag och mitt barn något till vaktmästaren, utan att alla andra föräldrar vet om det. Kanske ger du något till kuratorn eller till de som jobbar i skolköket. Eller helst ingen present alls, utan ett uppmuntrande tack!

Visst "allt är inte rättvist" men vi behöver inte bidra till ökade orättvisor eller att utsätta andra för ökad press!

En förälder

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan