Under sin dragning om de olika turerna för att genomföra de olika undersökningarna vid Gestilren fick lyssnarna en aning om vilka olika intressen från fackansvariga myndigheter som skulle uppfyllas för att få börja gräva i historierika marker och hur vägansvariga bevakar närområdet.
Ett mycket positivt inslag är att markägaren till aktuellt område är en tillskyndare av projektet.
Annons
Upprinnelsen till att intresset kom igång är att Anders Källqvist var tillsammans med sin pappa och storebror vid vägbygget på 1920-talet invid monumentet.
Annons
Det berättas att man under grävarbetena träffade på en massgrav. Fyndet fylldes skyndsamt igen och de närvarande fick klart besked att om man berättar om detta så hade de inget jobb att gå till eftersom en officiell utgrävning skulle ta lång tid och resultera i utebliven lön.
I samband med kulturarvsdagarna 2018 hade man samlat in ekonomiska medel för kunna genomföra markskanning.
Vid utläsningen av undersökningen fann man att det finns grop som är intressant att studera vidare. Det är inte helt lätt att få vetenskapligt stöd från officiella institutioner eftersom det är en omtvistad sak om det verkligen är rätt plats för ett slag. Åhörarna fick reda på att det finns flera platser där man hävdar att ett slag ägt rum.
– Det börjar ljusna nu för vårt projekt och då är det ”bara” att få ihop 100 000-150 000 kronor. Sponsorer sökes. För den som vill ha mer information så finns det på museets hemsida under en egen rubrik, berättade Anja Praesto.
Museiintendenten Praesto fortsatte sin intressanta och lättlyssnade redogörelse med de nyheter som är på gång i museet då verksamheten från Barnens hus flyttar in.
Basutställningen är i behov av förnyelse så att den industriella utvecklingen blir mer täckande. Platsbehoven för olika delar är under luppen. I allt förändringsarbete så är smedjan en guldklimp som man inte får putsas sönder.
Besökarna på torsdagsträffen fick tillfälle till både att fråga och kommentera under dragningen och tackar med en ökad nyfikenhet på vad som kommer.
Sven Sandrén