Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Magdalena Andersson (S) vald till ny statsminister

Magdalena Andersson (S) blir Sveriges första kvinnliga statsminister. Det står klart efter en omröstning i riksdagen på onsdagen.

Annons

För att bli vald krävdes att Andersson inte skulle få 175 eller fler röster emot sig. Hon klarade detta med minsta möjliga marginal – 174 av riksdagens ledamöter röstade nej.

Magdalena Andersson säger att hon blev rörd när valet av henne som Sveriges första statsminister var klart.

– Det är klart att det känns speciellt idag, säger hon.

Magdalena Anderssons främsta prioriteringar som ny statsminister är att ta itu med problem kring segregation och gängkriminalitet, klimatförändringar och i välfärden.

– Jag står redo att leda en regering som gör det som krävs för att ta itu med detta, säger Andersson.

Strax före omröstningen stod det klart att Centerpartiet bestämt sig för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister, men att partiets ledamöter inte kommer att stödja regeringens budgetproposition i budgetomröstningen senare på onsdagen.

Annons

Annons

Därmed ser Magdalena Andersson ut att få regera på oppositionens budgetalternativ, som förhandlats fram mellan Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Det ser ut som att högerpartierna kommer att få igenom vissa justeringar, säger hon.

– Det klart att människor kommer att märka detta, säger hon och pekar bland annat på att det inte blir någon familjevecka, färre nya bostäder och fler arbetslösa.

Före voteringen gav partierna sina röstförklaringar i kammaren.

– Sverige saknar ledarskap, regeringens beslut tas inte utifrån vad som krävs för att möta samhällsproblemen utan utifrån vad som krävs för att reda ut regeringens egna problem, sade KD:s ledare Ebba Busch.

Hon anser att de partier som får igenom sin budget också bör styra Sverige.

Kristdemokraterna röstade därför rött till Magdalena Andersson som statsminister.

Efter Magdalena Andersson valts till statsminister fick hon stående ovationer från parti- och regeringskollegor.

Bild: Erik Simander/TT

Liberalernas gruppledare Johan Pehrson kritiserade vad regeringen hittills har åstadkommit.

– Sverige behöver en liberal borgerlig regering som kan tala med alla partier, sade han.

Även Liberalerna röstade rött i omröstningen om Magdalena Andersson.

Liberalerna är inte med i uppgörelsen om budgeten som M, KD och SD slutit.

Annons

Socialdemokraternas gruppledare Annelie Karlsson konstaterade att Magdalena Andersson är den naturliga regeringsbildaren och att inget har hänt sedan riksdagen släppte fram Stefan Löfven i somras.

Annons

Centerledaren Annie Lööf konstaterade att den turbulens som rått sedan i somras visar konsekvenserna av att ge ytterkantspartierna inflytande.

Centern valde att rösta gult till Magdalena Andersson, men det ska inte tolkas som att C ingår i regeringsunderlaget, framhöll hon.

– Vi vill att Sverige har en regering den korta tid som återstår, men vi håller Sverigedemokraterna borta från regeringsmakten, sade Lööf.

Moderaternas gruppledare Tobias Billström kritiserade regeringens politik och framhöll att den aldrig kan knäcka den grova kriminaliteten.

Även M röstade rött till Magdalena Andersson.

FOTNOT: Senare på dagen lämnade Miljöpartiet regeringen och Magdalena Andersson begärde sig entledigad som statsminister. Läs mer om det här

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy