Annons

Annons

Annons

Läsartext
Bengt-Åke berättade reseminnen för Gamla giffare

Än en gång fick Gamla Giffarna vara med på Bengt-Åkes Öhgrens resor genom hans aldrig sinande berättarförmåga.

Detta är en läsartext.

Prästen Bengt-Åke Öhgren gästade Gamla giffare. Bild: Åke Lundgren.

Annons

Alltifrån episoder från tiden som Ansgarscout till resor till nunnors barnhem i Polen tillsammans med ungdomar, blandat med färd till stuteri.

Frågan till åhörarna i början av berättelsen var: Hur kan en nunna bli med barn och vilken upplevelse en passionerad kyss kan vara?

Ett återkommande resmål är Kolontajgatan i Warszawa och syster Serafina. Ett annat resmål som också Bengt-Åkes resesällskap besöker är klostret Laski i östra Polen. Vi fick höra om hur de tuffa ungdomarna som var med på resorna har upplevt omvälvande händelser.

Annons

Annons

I ett försök att återge en händelse är att det på klostrets utsida i fanns ett fönster som kan öppnas utifrån. Utan att här kunna återge berättelsen korrekt så fick man uppleva hur en klocka ringde och en nunna går dit och hämtar ett barn som föräldern inte kunnat ta hand om. Nunnan sa då att ”det är så en nunna blir med barn”. Det är ett Livets Fönster.

På väg till en hästauktion i östra Polen med ett sällskap på åtta personer i en VW-buss hamnar de i läget att det inte fanns något hotellrum i närheten av målet. Man fick då erfara den fantastiska gästfriheten som är kännetecknande för polacker. När Bengt-Åke visar en bild på en av hans hästar blir värden så förtjust att han gav honom en kyss på mun. Episoden har mycket mer detaljer som kan räcka till en novell.

Inom kort återigen på väg till Polen så fick vår gäst resultatet av en spontaninsamling med sig och därtill en önskan om att snart komma tillbaka och berätta mer om sina upplevelser.

Sven Sandrén

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan