Annons

Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Insändare
S i Skaraborg: Hot och hat kan inte vara en acceptabel vardag

Vår demokrati bygger på att det finns tusentals folkvalda politiker som på olika nivåer och i olika grad engagerar sig för att göra sin kommun och vårt land till det bättre. Men de senaste åren har vi sett en utveckling där allt fler tvekar till att ta politiska uppdrag på grund av rädslan för att bli utsatt för hot och hat, skriver tio företrädare för Socialdemokraterna i Skaraborg.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Anna-Karin Skatt, Tidaholm, Fredrik Nordström, Skara och Ingvor Bergman, Falköping, är tre av namnen bakom debattartikeln.

Bild: Per-Ola Janson, Thomas Gustafsson

Annons

Tonen hårdnar, klimatet blir kallare och attityderna blir värre och allt fler politiker drabbas av en allt större hotbild riktat mot både den enskilde politikern och dess familj.

Vi vill vända oss till dig som idag kastar hat runt dig. Vi ser att du har ett engagemang. Ta det engagemanget och engagera dig för det du tror på. Vi lovar att det finns fler som tycker som du. Så istället för att bara kasta hat mot dem som inte tycker som du, gör något bra av ditt engagemang.

Annons

Sen vill vi vända oss till dig, du som idag kanske ser eller hör dessa kommentarer men som inte agerar. Våga säga stopp när någon går över gränsen. Tillsammans kan vi stoppa det.

För vi behöver fler som vill engagera sig, som vågar och vill ta steget att representera vår demokrati. Men för att tillräckligt många ska vilja ta det steget behöver hatet stoppas.

Annons

Vi möts av hatet varje dag, i telefonsamtal, inlägg på sociala medier, brev, anonyma sms, genom krossade fönsterrutor och sönderskurna bildäck. Det här kan inte vara acceptabelt. Vi behöver visa att vi är fler som tror på en bättre värld och en schysst samtalston mot varandra.

För vi kommer inte sluta engagera oss politiskt på grund av de hot vi tar emot. För den dagen vi ger upp, då vinner också hatet.

Nu närmar vi oss ett valår. Vi Socialdemokrater kommer vara tuffa i debatterna på alla nivåer. Men det vi kommer att kritisera handlar om våra motståndares politik. För det fina med en demokrati är att vi har rätten och möjligheten att kritisera och diskutera varandras politiska förslag. Det är en rättighet vi ska vara rädda om.

Med det sagt vill vi önska er alla en god jul och ett gott nytt år. Överst på vår önskelista står en ton utan hat och hot under hela valåret 2022. Vi hoppas innerligt att du vill bidra till den.

De socialdemokratiska kommunalråden i Skaraborg:

Anna-Karin Skatt, Tidaholm

Carina Gullberg, Gullspång

Fredrik Nelander, Vara

Fredrik Nordström, Skara

Annons

Ingvor Bergman, Falköping

Janne Jansson, Mariestad

Johan Ask, Skövde

Jonas Davidsson, Karlsborg

Jonas Sundström, Lidköping

Karin Arvidsson, Töreboda

Niclas Eringsfors, Essunga

Petter Johansson, Grästorp

Pierre Rydén, Hjo

Rolf Eriksson, Tibro

Åsa Karlsson, Götene

Annons

Annons

Till toppen av sidan