Annons

Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Insändare
Insändare: Vi får sämre service och sämre produkt till samma pris

I artikeln i december skrev bland annat chefredaktören följande: ”Det här påverkar de prenumeranter som får tidningen utdelad av Postnord, vilket är en mindre andel av prenumeranterna – merparten har alltjämt utdelning via tidningsbud på morgonen."

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenten oroas över försämrad service för prenumeranter på landsbygden.

Annons

Merparten av prenumeranterna får alltså tidningen budad på morgonen. Men vi som bor utanför tätorten - och som är en "mindre del" - ska som vanligt få sämre service och en sämre produkt. Trots att vi ska fortsätta betala samma pris.

Redan nu delas posten ut sent på eftermiddagarna i Fröjered. Vilket innebär att varannan fredagstidning kommer att lämnas i brevlådorna sent på eftermiddagen måndagen därpå. Det förstår ju alla hur fel det känns att få sin dagstidning veckan efter! Jag vill inte hålla tillgodo med gamla ”nyheter”! Jag vill ha en aktuell tidning för att kunna följa vad som händer i Tidaholm, kommunen, politik, sport med mera.

Inte minst höstens händelser gällande extravalet om Lindängen och frågan om nedläggning av skolan här, understryker väl det. Jag vill inte känna mig ”efter” för att jag inte till fullo kan följa med i samtal. Jag vill inte läsa laguppställningarna efter match. Jag vill inte läsa tv-programmen efter sändning.

Annons

Annons

I tidningens information om prenumerationsvillkor citeras följande: ”För postdistribution inom ordinarie spridningsområde levereras tidningen under utgivningsdagen. Vi reserverar oss för att leverans av tidningen kan komma att ske med andra intervaller än vad som anges ovan, exempelvis till följd av ändrade förhållanden hos de utbärningsbolag vi anlitar...”

Det innebär – ifall Postnord ska anlitas som distributör - följande utdelning: Vecka 1. Måndag, Vb för fredagen och måndag sent på em. Onsdag, Vb sent på em. Fredag, Vb för torsdag och fredag sent på em. Vecka 2. Tisdag, Vb för måndag sent på em. Torsdag, Vb för onsdag och torsdag sent på em.

Alltså får vi tidningen levererad rätt dag endast i hälften av årets utgivningsdagar. Hur bra är det? Det är väl Västgöta-Bladets sak att bestämma hur tidningen distribueras. Och om man är beredd att betala samma pris för en försämrad utdelning. På samma vis som det är upp till mig att bestämma om jag ska fortsätta med en försämrad produkt.

På bageriet köper jag färskt bröd. Gammalt bröd kan jag få till nedsatt pris. Eller annars avstår jag.

Västgöta-Bladet, tänk om! Tänk Rätt! Tidningen på rätt dag!

Olle Harrius

Chefredaktören svarar: Jag har full förståelse för frustrationen kring detta - och delar den. Det här är en beklaglig förändring som drabbar många människor i landet. Vi på redaktionen kan inte påverka den, men jag ska i alla fall försöka förklara läget och bakgrunden så gott jag kan. 

Mycket har förändrats i mediebranschen de senaste åren. Den digitala utvecklingen i samhället gör att fler och fler väljer att ta del av lokaljournalistik via app och sajt i stället för papperstidningen. Det är i grunden roligt - vi har jobbat hårt för att bli så vassa som möjligt i digitala kanaler och gläds förstås över det ökande intresset för våra digitala prenumerationer.

Annons

Annons

Men kundernas förflyttning från den klassiska papperstidningen får också andra effekter. Antalet prenumeranter av svenska dagstidningar blir av ovanstående anledning färre - vilket krasst har gjort att tidningen blivit dyrare att dela ut. Våra tidningsbud åker samma rundor och kör lika långa sträckor, men delar ut färre tidningar - med följden att vår kostnad för distributionen stiger på så sätt att kalkylen inte går ihop. 

Det var av den anledningen svenska tidningsföretag började anlita PostNord för utdelningen - de åkte samma sträckor som våra bud och kunde, där man behövde, lägga både post och tidningar i brevlådorna. Det har var inte optimalt med tanke på att tiden för utdelningen påverkades - men bättre då vi inte behövde höja prenumerationspriset i motsvarighet till kostnadsökningarna.

Nu rubbas den här ordningen genom PostNords beslut att dela ut post enligt en varannan dags-modell som - tyvärr - inte ens har samma frekvens varje vecka. Det är, som jag skrev ovan, mycket beklagligt men härrör enligt vad PostNord anfört till samma utveckling som vi i mediebranschen sett. 

Vår distributionsavdelning undersöker alltjämt möjligheterna att överta utdelningen från PostNord för åtminstone vissa prenumeranter och det arbetet är inte färdigt - men tyvärr ser vi att kostnaderna blir väldigt höga. Att VB skulle gå med stora förluster är förstås inte hållbart i längden - om Tidaholm ska ha kvar sin lokala nyhetsförmedlare måste den ju gå runt ekonomiskt. Vi verkar i demokratins tjänst men är precis som matbutiken eller bilverkstaden ett företag som behöver gå ihop. 

Annons

Det finns dock två prenumerationsformer som både motverkar farhågan om ”gamla” nyheter och samtidigt garanterar leveransen. Dels finns e-tidningsprenumerationen som ger dig en digital kopia av VB:s papperstidning varje utgivningsdag, dels finns Digital-abonnemanget som ger dig tillgång till allt innehåll på sajt eller i app. Där finns ju också sådant som av naturliga skäl inte går att förpacka i en papperstidning - som livesänd sport och tv-klipp. 

Annons

Jag vet att många föredrar papperstidning och knappt kan tänka sig att läsa sina lokala nyheter i andra kanaler. Jag vet också att alla kanske inte har en smart mobil, dator eller surfplatta som krävs - och på vissa håll är också - tyvärr - uppkoppling ett problem. Men om det handlar om att vänja sig vid en alternativ väg för att ta del av lokala nyheter skulle jag ändå, i den här situationen, rekommendera att man i alla fall ger det en chans - många prenumeranter som har bytt till e-tidningen är faktiskt riktigt förtjusta. Den ger dig i grunden samma upplevelse av en redaktörad, färdigförpackad nyhetsprodukt - om än inte tryckt på papper och utdelad i brevlådan. 

På sätt och vis är ju nyheterna i papperstidningen redan lite ”gamla” i och med att tidningen bara delas ut en gång om dagen, fyra dagar i veckan. Den allra bästa nyhetsservicen får man faktiskt därmed via vår nyhetsapp, som också ger dig pushnotiser om det som hänt i vårt bevakningsområde. 

Vårt kundcenter hjälper gärna till med rådgivning angående ovanstående. Jag hoppas verkligen att du och alla andra som liksom vi oroas av den här förändringen hittar alternativ att läsa våra lokala nyheter.  Förändring kan vara jobbig, men är inte alltid enbart av ondo. Viktigast av allt är ju ändå att VB kan fortsätta att leverera lokal journalistik till bygdens invånare - och det kan vi tack vare alla er som prenumererar. 

Patricia Svensson

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Till toppen av sidan