Annons

Annons

Annons

Insändare
V: Det är de blågröna som skapat krisen på Skaraborgs sjukhus

Insändarskribenterna från Vänsterpartiet menar att det är en vårdkris och bemanningskris i sjukvården och att det är de styrande partierna som har skapat de kriserna.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Skaraborgs sjukhus i Skövde.

Bild: Annelie Hüllert Storm

Annons

Det är tufft på Skaraborgs sjukhus. Många patienter vårdas på vårdplatser utan full bemanning och värdefull personal ger upp och lämnar. Tidigare i höst gjorde Vårdförbundet en anmälan till Arbetsmiljöverket om arbetsförhållanden på akutmottagningen på SkaS Skövde. Vi är rädda att fler kan komma. Sjukhuset har idag ett okänt vakanta sjukskötersketjänster, en bemanningskris som varat i flera år.

Annons

Det är den blågröna politiska ledningens snåla budget som lett till den här situationen. Mitt under pågående pandemi har de haft ett överordnat mål att minska sjukhusets personal. Trots bemanningskris och rekordlånga vårdköer har sjukhusledningen tvingats planera för stora personalminskningar.

Annons

Det är dags att erkänna att vi har både en vårdkris och en bemanningskris. I partiernas tilläggsbudgetar från november blev det tydligt vilka som ser detta. Vänsterpartiets budget skulle ge SkaS mer än 200 miljoner mer på lång sikt än den blågröna minoritetens budget. Det är pengar som skulle ge möjlighet att:

1) stoppa planerade nedskärningar och fokusera på tillgänglighet till vård och förbättrad arbetsmiljö.

2) ge en långsiktig finansiering som bygger på befolkningens behov av vård.

3) satsa på att förbättra arbetsmiljön inom slutenvården genom att erbjuda exempelvis kortare arbetstid för personalen eller ökad bemanning. Det är enda sättet att klara av att rekrytera de sjuksköterskor som fattas idag.

När det är val nästa höst är det viktigt att rösta på ett parti som vill hantera en kris och leda vägen ur den, inte göra läget värre.

Carina Örgård (v), oppositionsråd

Annika Holmén (v), ledamot i styrelsen för Skaraborgs sjukhus

Iowan Hedendahl (v), ledamot Östra hälso- och sjukvårdsnämnden

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan