Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Här är de nya restriktionerna – detta gäller nu

Inte helt säker på vilka restriktioner och rekommendationer som börjar gälla från och med nu? Här är hela listan.

Statsminister Magdalena Andersson presenterade i måndags de nya restriktioner som börjar gälla i dag onsdag.

Bild: Marko Säävälä/TT

Annons

Från och med den 12 januari gäller nya råd och rekommendationer för att begränsa smittspridningen av covid-19:

+ Alla vuxna bör begränsa antalet nära kontakter inomhus och avstå från större middagar, fester och liknande sociala sammanhang. De tidigare allmänna råden om hemarbete, att undvika trängsel, hålla avstånd och undvika att resa med kollektivtrafik under rusningstrafik står fast.

Annons

+ Vill du gå på krogen blir du inte ute sent. Serveringsställen måste stänga senast klockan 23.00. Max 8 personer per sällskap tillåts och endast sittande gäster. En meter måste finnas mellan varje sällskap.

+ Avrådan för cuper och läger inomhus avråds till och med den 31 januari. Träningar och tävlingar i ordinarie seriespel kan däremot genomföras med riskreducerande åtgärder.

+ Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 20 deltagare tillåts endast sittande deltagare och sällskap på max 8 personer. Det ska vara minst en meter mellan sällskapen. För arrangemang med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis. Undantag gäller däremot för religiösa ceremonier där stående deltagare tillåts.

Annons

+ För mässor med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis. Det måste också finnas en yta på minst 10 kvadratmeter per person.

+ Rekommendationen för vuxenutbildningar och lärosäten om att delvis bedriva distansundervisning som åtgärd för att glesa ut i lokalerna står fast men det ska däremot inte gälla som heltidsåtgärd. Praktiska moment, som exempelvis examinationer, bör genomföras på plats med smittskyddsåtgärder.

Sedan tidigare gäller:

+ Alla bör hålla avstånd och undvika miljöer med trängsel.

+ Alla som kan bör arbeta hemifrån. Endast arbetstagare som måste vara på plats ska vara det.

+ Endast sittande resenärer vid långväga kollektivtrafik.

+ Munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken om det inte är möjligt att hålla avstånd.

Annons

+ Krav på minst tio kvadratmeter per person och att undvika trängsel vid handelsplatser.

+ För kultur och fritidsverksamheter gäller krav på 10 kvadratmeter per person och att undvika trängsel. Ett undantag gäller för verksamheter som riktar sig till enbart barn och unga, som träningar och tävlingar.

+ Undervisning på plats för grundskola, och andra obligatoriska skolformer, gymnasieskola och gymnasiesärskola är huvudprincipen. Smittskyddsåtgärder bör däremot vidtas, som att vara utomhus så mycket som möjligt, undvika stora grupper inomhus och att undvika att blanda klasser.

Beata Wallsten/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan