Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Tankevurpa om samers slöjdande kontra rennäring?

Fredrik Gulliden, jag följer dina krönikor i VB med stort nöje, trots att jag numera bor i Västerbotten. Du speglar både allvar och humor med en skön blandning och lämnar även ut din personlighet emellanåt. Men, men! I din krönika 10 januari vete sjutton om du inte gjorde en totalvurpa gällande samer och renkött.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Renkött är en delikatess, det är Janne Kindmalm och Fredrik Gulliden överens om. Arkivbild

Annons

Håller med dig om att renkött är en delikatess oavsett om det är torkat, rökt eller färskt. Vad jag reagerar mot är att du skriver att samer borde dra ner på slöjdandet och sätta full fart på att föda upp mer renar så att det blir ett vanligare inslag på tallriken. Där har du kapitalt fel, skulle jag visa din krönika för samer i närheten vet i tusan om du inte fick springa gatlopp i en renhjord.

Visst har samer en unik kultur/hemslöjd både vad gäller kläder, smycken och bruksföremål och där de olika samebyarna har olika högtidsdräkter.

Tro nu inte att varenda same sitter på kammaren och snidar och låter renarna sköta sig själva i de djupa skogarna eller på fjällen. Att bedriva rennäring är något av det tuffaste jobb du kan ha. Tänk själv att vara ute och jobba i 25-30 graders kyla, snöstorm. Du har förmodligen inte en aning om hur stora renhjordar som vandrar här uppe från sina olika beten och här får verkligen samerna hänga på i olika faser.

Annons

Annons

Det finns flera renslakterier och i bland annat Arvidsjaur finns ett större och härifrån sker leveranser till hela Sverige och man har också en stor exportmarknad. Då är frågan varför det inte finns gott om renkött hos exempelvis Coop och ICA i Tidaholm eller övriga södra Sverige? Kan ju bero på att man inte är intresserade att saluföra produkten eller verkligen sälja in den eller man kanske anser att produkten är för dyr. För renar finns det mer än gott om, något jag vågar lova dig, Fredrik. Renkött är absolut ingen billig produkt (till exempel renentrecote ligger över priset jämfört med oxfilé), men samerna måste naturligtvis få täckning för sin produktion.

Som sagt, renkött är delikatess och vi åker gärna 15 mil enkel resa till Arvidsjaur för att köpa renkött i slakteriets gårdsbutik eftersom det finns ett stort utbud där.

Jag hoppas nu att du gjorde en tankevurpa.

På internet kan man läsa en hel del om samer, bland annat hur de varit förföljda av svenska staten genom tiderna med skallmätningar och där barnen placerades i separata skolor långt in i modern tid och även idag är man tyvärr illa sedda bland viss befolkning här uppe trots att det år 2022.

Janne Kindmalm

Gulliden svarar: Hej Janne! Vad roligt att mina krönikor når och uppskattas ända upp till Västerbotten!

Självklart så var inte min mening att förminska eller förlöjliga det samiska livet och dess kultur, utan var väl mer ett försök till att delvis driva med våra syd-svenska fördomar!

Annons

Ändå verkar det som jag trampade rejält på ömma och norrländska tår med min text. Jag är fullt medveten om hur mycket arbete det är att föda upp djur då jag är uppväxt på bondgård, dock har vi i möjligaste mån försökt hålla dom inom avsedda stängsel, förstår att det blir en rejäl extra utmaning att hålla hjordarna frilevande, så som det alltid gjorts. Antar det är svårt att föda upp renar i hägn med delvis odlad föda, för då hade det ju redan gjorts för att öka avkastningen?

Annons

Sen har jag lite svårt att se varför hela byar skulle vilja mordhota mig för att jag framhåller och hyllar en av deras viktigaste näringsgren i min krönika, låter den tankevurpan stå för dig. Är helt inne på din linje att köpa bättre/dyrare kött istället för importerad stek som är marinerad i en cocktail av antibiotika. Dock är det ju som vanligt att priset är en viktig parameter när vi konsumenter ska välja vara.

Lovar absolut att läsa på mer om samernas liv och leverne, mycket spännande med vår historia.

Vänliga hälsningar

Fredrik Gulliden

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy