Annons

Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Insändare
Tatueringar inget att lyfta fram

Förstasidesnyheten i torsdagens VB visar en bild på tatueringar utan att hänvisa till de varningar som hudläkare framför om faran med det gift, som kan finnas i färgen, som tatuerare använder.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Lisbeth och Lars Hjertén är sketiska till tatueringar och nyhetsvärdet i dessa.

Bild: Arkivbild

Annons

Att på kroppen och huden applicera främmande material kan ge allvarliga följder. Om man vill ta hudexperters varningar på allvar bör man vara försiktig med att rekommendera tatueringar.

Att publicera bild och text på första sidan ger läsaren intrycket av att tatueringar just nu är den viktigaste nyheten i Tidaholm.

Lisbeth och Lars Hjertén

Annons

Redaktionen svarar:

Hej och tack för er insändare!

I början av 2022 började nya regler gälla som förbjuder vissa ämnen som finns i många tatueringsfärger - dessa får alltså inte längre användas. Kunderna ska också informeras i förväg om vilka färger som kommer att användas - och detta ska också godkännas av kunden. Det här är givetvis besvärligt för tatuerarna - en färg som varit okej att använda ena dagen blir den andra förbjuden - men branschen följer med och nya färger är på gång, om inte redan framtagna.

Annons

Hur farliga färgerna (eller snarare ämnena i dem) är tvistar man också om - de har varit godkända enligt svensk lag i många år, men inom EU, där lagstiftningen inte varit lika tydlig, har man nu velat strama upp det hela för att få bättre ordning och den lagen trumfar våra svenska föreskrifter. EU har utifrån detta bjudit in branschen - tatuerare såväl som färgtillverkare - att erbjuda bevis för att de bannade färgerna är ofarliga att använda i tatueringar och vi får se om den processen leder någon vart.

Överhuvudtaget finns utifrån vad jag fått till mig från ansvarig myndighet få bevis för att tatueringar orsakar sjukdom - vanligare är nog att bristande hygien hos oseriösa/mindre noggranna tatuerare eller hygienslarv hos kunden själv leder till infektioner i såret som uppstår.

Därmed ser jag ingen anledning att inte lyfta upp denna kulturyttring i vårt innehåll.

Våra tidningsettor är heller inte alltid en signal om vad som är viktigast i vår ort just den dagen. Vi försöker variera uttrycket på förstasidorna så att både hårt och mjukt, stort och smått, kan synas där. De ska visa delar av vad vi publicerar i dagens tidning. Kort sagt lyfter vi det som vi tror kommer att locka till mycket läsning och det är väldigt vanligt att vi - som i dag - kombinerar en hårdare eller "viktigare" nyhet med en mjukare, för att åstadkomma dynamik. En förstasida måste generellt också ha en bild att dra på, annars blir den väldigt trist och kall.

Patricia Svensson, chefredaktör och ansvarig utgivare

Annons

Annons

Till toppen av sidan