Annons

Annons

Annons

Annons

Kampen om batterifabriken

Jublet från Göteborg efter beskedet: ”Helt fantastiskt!”

Under tidig fredagsmorgon kom beskedet – den hett eftertraktade batterifabriken kommer att byggas i Göteborg.

Något som får flera aktörer att jubla, inte minst Göteborgs kommun och regionen.

– Idag är vi glada, men det är också idag som arbetet drar igång på allvar, säger Kristina Jonäng, ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Axel Josefson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Pressbild.

Annons

Det blev ingen batterifabrik i Skövde.

Istället är det Göteborg som får välkomna 3 000 nya arbetstillfällen och flera stora investeringar när Volvo Car Corporation och Northvolt AB nu har beslutat att bygga en samägd batterifabrik i kommunen.

– Det är otroligt glädjande att vi har nått den här överenskommelsen, att Northvolt och Volvo upplever våra lösningar attraktiva och väljer att lokalisera sina framtidssatsningar här. Att så många gröna jobb skapas i Göteborg på ett bräde. Helt fantastiskt! Göteborg och Västsverige tar nu ett ännu starkare globalt ledarskap i klimatomställningen och inom hållbar mobilitet, säger Axel Josefson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

Annons

För Västra Götalandsregionen innebär det en satsning på 145 miljoner kronor på utbildning, kompetensomställning. I ett pressmeddelande från regionen skriver man att dagens besked och arbetet med batterifabriken framöver stärker regionens arbete i en av de allra viktigaste frågorna för det regionala utvecklingsuppdraget: Elektrifieringen.

Annons

– Det här säkrar arbetstillfällen i regionens exportindustri för decennier framåt. Elektrifiering av fordonsindustrin är en av de allra viktigaste framtidsfrågorna för vår region. Med denna etablering tar Västra Götaland ett stort steg framåt för både klimatomställning, jobb och välfärd, säger Helén Eliasson, regionstyrelsens vice ordförande, i ett pressmeddelande.

Även Västsvenska Handelskammaren har anledning att jubla efter beskedet. I ett pressmeddelande hyllar man de politiker och tjänstemän som varit engagerade och bidragande till att Northvolt valde Göteborg och Västra Götalandsregionen.

– Vi kan inte vara annat än vara glada idag. Batterifabriken stärker Västsverige, Volvo och vår gemensamma framtid, säger Johan Trouvé, vd Västsvenska Handelskammaren.

Fakta

Investeringarna

130 miljoner i nya offentliga medel är avsatta till infrastruktur nära sajten, framför allt vägar. Upp till 80 miljoner satsas från Göteborgs Stad och upp till 50 miljoner från Västra Götalandsregionen.

Västra Götalandsregionen har dessutom beslutat satsa 45 miljoner i ett utbildningscentrum för industriell omställning. Göteborgs Stad är positiv till att bidra upp till motsvarande belopp, men beslut kommer att tas senare.
Årligt rullande kompetensmedel styrs om till viss del för att bättre matcha det utbildningsbehov som uppstår.

Anslutningar av vatten, avlopp, kyla/värme och elnät är investeringar som det samägda bolaget antingen bekostar direkt eller betalar av över tid.

Till toppen av sidan