Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Inga fler covid-siffror för kommunerna – för stort mörkertal

Regionen väljer nu att sluta redovisa smittspridningen kommun för kommun – eftersom de nya riktlinjerna för provtagning också resulterar i ett större mörkertal.

Text

Bild: TT

Annons

Antalet nya fall i Västra Götalandsregionen är inne på sin tredje vecka av mycket höga nivåer. Under vecka 5, den senast mätbara veckan, konstaterades närmare 46 500 nya fall – detta trots att antalet PCR-tester har sjunkit markant, samt att resultat för utförda tester släpar efter.

Annons

Annons

– Sedan provtagningen förändrades för några veckor sedan har antalet provtagningar minskat drastiskt. Statistiken över antal bekräftade fall säger nu allt mindre om hur smittspridningen i samhället ser ut, säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare, tidigare i veckan.

Detta innebär alltså att antalet rapporterade fall inte återspeglar smittspridningen på samma sätt som tidigare.

Tidigare under pandemin har Västra Götalandsregionen presenterat siffror för smittspridningen i de enskilda kommunerna vecka för vecka – men med anledning av de nya riktlinjerna för PCR-testning, väljer man nu att sluta med det.

Vad man däremot konstaterar är att smittspridningen av covid-19 är fortsatt omfattande i hela regionen och i alla åldersgrupper.

Det skriver Västra Götalandsregionen i rapporten för vecka 5.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan