Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Insändare
Nu stärker vi ekonomin för landets sämst ställda pensionärer

I Tidaholm föreslås över 1089 få ta del av tillägget och få upp till 1 000 kronor mer i månaden, efter skatt.

Tillägget betalas ut från och med augusti i år, enligt förslaget.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vänsterpartiet i Tidaholm är glada över satsningen på pensionärer med lägst pension.

Bild: Privat

Annons

Höjda pensioner för de pensionärer med lägst inkomster var Vänsterpartiets krav för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.

Sammanlagt föreslås över en miljon av landets pensionärer omfattas av garantitillägget som Vänsterpartiet har förhandlat fram tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Tillägget ska betalas ut från och med augusti 2022 och uppgår i genomsnitt till över 750 kronor i månaden. Nästan en halv miljon människor får maxbeloppet på 1000 kronor.

Annons

I Tidaholm kommer 1089 få ta del av tillägget och kommer att få upp till 1 000 kronor mer i månaden, enligt förslaget. Omkring 81% av dem är kvinnor.

Det nuvarande pensionssystemet har misslyckats med sin uppgift att se till att de som arbetat ett helt yrkesliv ska kunna leva ett gott och värdigt liv. Kommunalarbetare och industriarbetare beräknas få under 50 procent av sin slutlön. Skillnaderna mellan kvinnors och mäns pensioner är stora. Kvinnor har i genomsnitt 69 procent av mäns pension och skillnaden ökar med åldern.

Annons

Sverige har den högsta andelen fattigpensionärer av de nordiska länderna. Omkring 300 000 pensionärer lever i relativ fattigdom. Nästan hälften av landets kvinnliga pensionärer har så låg pension att de får garantipension. Vänsterpartiet är väldigt glada över den här reformen som stärker ekonomin för de pensionärer som behöver det mest. Samtidigt vet vi att mer behöver göras. Pensionssystemet behöver ge verklig ekonomisk trygghet till landets pensionärer. Låg- och medelinkomsttagare måste få höjda pensioner.

Vänsterpartiet vill se ett pensionssystem som ger en pension som går att leva på. Pensionssystemet ska ge verklig ekonomisk trygghet vid arbetslivets slut. Det bör innehålla ett grundskydd som gör att ingen pensionär tvingas leva i relativ fattigdom och garantera pensioner motsvarande 80 procent av slutlönen för låg- och medelinkomsttagare, inkluderat tjänstepension.

Systemet ska också ge möjlighet att avsluta yrkeslivet i förtid med en rimlig pension för den som slitit ut sig under ett långt och tungt arbetsliv. Vi vill också ha en öppen och demokratisk process kring pensionerna, istället för dagens ordning med slutna förhandlingar inom en pensionsgrupp.

Nu börjar vi med att förbättra för de sämst ställda pensionärerna. Nästa steg blir att höja inkomstpensionerna. Det kommer Vänsterpartiet fortsätta arbeta för framåt.

Vänsterpartiet Tidaholm

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan