Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Skaraborgspolitikern Cecilia Widegrens (M) nya toppuppdrag – för FN

Riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M) från Skaraborg har fått ett nytt toppuppdrag. Widegren blir den första svensken på posten.

Text

Annons

Widegren har utsetts till ny vice-president för den Interparlamentariska unionen (IPU) som är FN:s parlamentariska dimension och omfattar 178 medlemsländer.

Organisationen jobbar bland annat med demokrati, frihet, fred, säkerhet, hållbarhet och jämställdhet.

– Nu handlar det framför allt att hitta framtida fredsprocesser som får bättre genomslag än tidigare. Vi har en kris och ett krig i Ukraina men parallellt pågår det 55 stycken konflikter i världen. Det är fler än någon gång sedan andra världskriget, säger Cecilia Widegren.

Annons

Annons

Samtidigt råder det ingen tvekan om att mycket av arbetet nu fokuseras på den pågående ryska invasionen av Ukraina.

– Vi ägnade drygt halva lördagen åt att samla 178 länders parlament för att få till en ganska stark resolution till slut. Mina kollegor från Ukraina deltog digitalt från ett skydd i Kiev. Jag hörde under tiden de pratade hur flyglarmet tjöt, säger Widegren.

– Jag har haft kontakt med dem under veckan. De försöker hålla parlamentet i gång. Det är oerhört viktigt att demokratin håller i gång. De försöker att vara i funktion och för Ukrainas folk.

Cecilia Widegren, Norra Vånga Skaraborg, har valts till vice-president för FN:s parlamentariska dimension, omfattande 179 länder, tillsammans med Generalsekreterare Martin Chungong samt President Duarte Pachecho. Foto: privat

Som vice-president kommer Widegren ansvara för resolutionsarbetet för framtida förnyade fredsprocesser, som kommer att utgöra agenda för FN:s högnivåmöte år 2025.

– Det är en förmån att som skaraborgare få vara med i dessa sammanhang. Vi har många globala företag i vårt område som är beroende av säkerhet och stabilitet för att kunna fortsätta med export, säger Cecilia Widegren.

Sverige har tidigare innehaft presidentposten inom organisationen, då på 1920-talet, men Widegren blir den första svensk att väljas till vice president för IPU.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan