Annons

Annons

Annons

Annons

Tidaholm landsbygd sydost

Läsartext
Jubileum för whiskyklubb – så många tappningar har provats

Som en viss reklam säger: Plötsligt så händer det!

I detta fallet så är det Holma Whisky Club som firar sitt 20-års jubileum.

Detta är en läsartext.

Samling runt borden för att prova fem trevliga whiskyfat från High Coast Whisky (BOX) denna 20-års jubileumskväll.

Bild: Privat

Annons

Holma Whisky Club, ”HWC”, startade februari 2002 med ett antal personer som ville träffas för att lära sig mer om whisky, såväl hur tillverkningen går till och hur det kan smaka så olika från destillerierna.

På den vägen har det gått under de 20 år som har förflutit från starten. Bland annat har det gjorts några gemensamma resor till både Skottland och Irland, samt besök på ett flertal mässor i Sverige.

Klubbens verksamhet har även utökats med en matlagningscirkel för medlemmarna, där ett av de fyra matlagen har ansvar för dryckesprovning och vällagad mat per gång.

Till detta jubileumstillfälle närvarande några gamla startmedlemmar som har lämnat klubben av olika anledningar och det blev många minnen som dök upp om trevliga resor och provningar.

Annons

Annons

På en enkel fråga till de 18 medlemmarna om hur många olika whiskysorter som har provats, då blir det många uträkningar…

Klubben träffas under ett normalt år för sju whiskyprovningar och två ölprovningar. Visserligen kan en whiskyflaska på 70 cl använda till två provningar då man bara smakar på 2 cl per person på varje flaska och oftast provas fem olika drycker per möte.

Så det troliga svaret blir att dryga 250 olika whiskytappningar har provats under dessa år och vid några tillfällen har kört något tema på rom eller andra trevliga destillat.

Jubileumsprovning är upphälld i provningsglasen och protokollen redo för att fyllas i med tanke på smak och doft, samt övrig information om dryckerna.

Sedan några år tillbaka finns information om flera provningar utlagda på klubbens hemsida www.holmawhiskyclub.se för den som vill botanisera eller hämta provningsblanketter med mera-

Genom åren har klubben och dess medlemmar även införskaffat sig egna whiskyfat som lagrats hos de stora svenska tillverkarna som t.ex. BOX/High Coast Whisky och Mackmyra och denna jubileumskväll provades fem stycken olika fatlagringar från ”BOX” (Sherry, Olorosso, Bourbon, Kastanj, Amerikansk Ek).

Samtliga tappningar från faten höll cirka 60 procents alkoholstyrka och tål att ”vattnas” för att skapa ytterligare smak- och doftupplevelser.

Peter Friberg

Fatprov på ”Second fill” Olorosso 4Y - 2017, ”First fill” Olorosso 4Y - 2013, Tilanders Bourbon 5Y – 2016, Doublewood Kastanj 4Y – 2017, Whedus Alba Peated American Oak 3,5Y – 2017.

Annons

Annons

Till toppen av sidan