Annons

Annons

Annons

Annons

Tidaholm

Insändare
Bättre att staten tar över regionens uppdrag

Ett nytt sätt att tjäna pengar. Javisst om man väljer rätt valsedel till regionvalet, det vill säga att rösta blankt. Verkligheten är den att vid Novus undersökning på frågan: Vad är det viktigaste valet så svarade endast 4 procent just Regionvalet (som jämfört Riksdagsvalet 77 procent) och på frågan om man kunde namnge en regionpolitiker svarade över 80 procent nej.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Varför mitt intresse vaknat för regionpolitiken beror delvis på SVT:s Uppdrag Granskning (UG) som i tre en timmes långa program belyser många olikheter mellan våra 21 regioner, och ibland pinsamt dåliga svar från olika regionråd. Min mening är inte att gå in i några speciella detaljer, detta är inte min bästa “gren”. Tyvärr är det dåligt ställt också hos dem som borde veta mycket mer. Varje skattebetalare lägger dock cirka 11 procent av lönen i skatt till sin region och om inte budgeten har täckning får staten träda in. Det blir som ett “socialt företag”.

Annons

Annons

Totalt hade landets regioner 2019, tillsammans 5183 politiskt valda deltagare inom 17 olika partier och “bäst” är Västra Götalands Region (VGR) med 744 stycken deltagare. KD ville minska det antalet med 5 procent i VGR men det gick inte igenom. Inte alls konstigt för av alla de frågor som behandlas oavsett färg bland de olika partierna så skiljer sig svaren åt försumbart. Det spelar alltså en obetydlig roll vem man lägger sin röst på. Man beslutar också om researvoden och en ofattbar stor del av budgeten går till resor som görs i huvudsak med egen bil. Regiontåg och bussar är inte prio ett.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) är också en garant för att ersättningar är avsiktligt noga reglerade så man inte missar en krona men gärna lever med dubbel arvodering.

Men för att var och en som fortfarande är med i texten skall få presenterade uppgifter via UG så rekommenderar jag er att: Se programmen på SVT Play. Till de inom regionerna som läser och sett programmen så avundas jag er inte, tror och hoppas på att Svenska staten tar över sjukvård, tandvård, resor och kultur. Staten är ju ändå “livlinan” när regionens budget spricker. Häri ligger sättet att tjäna pengar hoppas jag, och blankröster är folkets CV.

Ingemar Göthberg

Annons

Annons

Till toppen av sidan