Annons

Annons

Annons

Annons

Skövde

Polisens nya krav efter passkaoset – inför e-legitimation

Under tisdagen börjar nya krav för passbokning att gälla hos Polisen. Då måste du ha e-legitimation för att kunna boka tid.

Text: 

Arkivbild.

Annons

Tisdagen den 19 april klockan 22 kommer det införas krav på e-legitimation för att boka tid för att ansöka om pass och nationella id-kort hos Polisen.

– Identifiering med hjälp av e-legitimation gör bokningarna ännu mer personliga. Samtidigt skapar det förutsättningar för polismyndigheten att i framtiden införa andra tekniska lösningar för att få ett ännu bättre system för köer och eventuella prioriteringar, säger Per Engström, nationell kommenderingschef för nationella särskilda händelsen Pass, på polisens hemsida.

Annons

Annons

Idag finns det tre godkända e-legitimationer som kan användas när du ska boka tid för ansökan om pass eller nationellt id-kort.

BankID

Mobilt BankID

Freja eID+

Har du inte e-legitimation kan du använda ett ombud eller ringa 114 14, skriver polisen på sin hemsida.

– Vi har upprättat ett särskilt knappval för de som ringer 114 14 och de hamnar då i en särskild kö för att få en tid för ansökan om pass, säger Per Engström.

Fotnot: Polisen kommer aldrig ringa dig och be dig använda e-legitimation. Om någon ringer och säger att de är från polisen och ber dig identifiera dig med e-legitimation – lägg på luren.

LÄS MER: Polisens uppmaning: ”Ska du inte resa så ta bort din bokning”

LÄS MER: Läsarna om polisens passuppmaning: ”Inte folket som ska ta konsekvenserna”

Annons

Annons

Till toppen av sidan