Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Lista: Här är kosläppen i Skaraborg 2022

Släpp kossorna fria – det är vår!

Ett tydligt och mycket efterlängtat vårtecken i hagarna – kosläppen står för (ladugårds)dörren. Vi har tagit tempen på gårdarna, personalen och kossorna i tidningens bevakningsområde.

Text

Tidningen listar årets kosläpp i området. Arkivbilder.

Bild: Josefine Hektor

Annons

Lördagen den 30 april mellan klockan 10.00-13.00 öppnar Vikens Egendom i Falköping för besök, och klockan 11.00 är det dags för längtande kor att inta hagarna.

– Åh, det är jätteroligt att vara tillbaka igen efter pandemin, säger Ulrika Nilsson vid Nötcenter Viken.

Under dagarna fram till det efterlängtade evenemanget förbereder man både för människor och kreatur – nu ska parkering fixas för publiken, och hagen för korna. Ulrika Nilsson berättar att de sistnämnda börjar bli riktigt förväntansfulla inför det kommande släppet.

– Det är de. Nu när man inte är rädd för köld i ladugården har vi öppnat portarna. Nu står de där och lutar sig mot solen och lapar sol. De har det riktigt härligt, säger Ulrika Nilsson.

Annons

Ulrika Nilsson berättar om förberedelserna inför kosläppet. Arkivbild.

Bild: Peo Janson

Annons

Dagen efter, söndagen den 1 maj, är det sedan dags för Uddetorps Naturbruksgymnasium att bjuda till kosläpp. Klockan 11.o0 släpps korna ut på grönbete och nu, efter två år utan publik, är det äntligen dags att få bjuda till folkfest i samband med evenemanget igen.

– Vi är jättetaggade och jättekul att äntligen få till den här folkfesten igen. Det känns som att folk är lite svältfödda på sådana här event eftersom coronan har lett till att mycket har ställts in, säger Sara Kron på Uddetorps naturbruksgymnasium.

Med knappt en vecka kvar till släppet är det mycket som också ska förberedas. Stötdämpande mattor ska läggas ut till hagen för att korna inte ska halka och leden ut till hagen ska stängslas.

Första kon ut från Uddetorps Naturbruksgymnasium 2021 – ett kosläpp som fick livesändas när publikstoppet slog till. Arkivbild.

Bild: Sophia Magasanik

Repris: Se kosläppet från Uddetorps Naturbruksgymnasium 2021 här

– Man vill väl också satsa på att ryckta korna så att de ser lite tjusiga ut. Det är mycket att förbereda med både ladugården, hagen och korna för att det ska bli så bra som möjligt, säger Sara Kron.

Och korna då, hur mår de inför det stundande frisläppet till hagen?

Annons

Annons

– När det närmar sig blir det lite extra hopp i steget och de får lite spatt därinne när de springer runt lite extra. De är på tårna och vet att något händer snart, säger Sara Kron.

Arkivbild.

Bild: TT

Samma dag är det även dags för Skövdes kor att få sträcka på benen i hagen. Klockan 11.00 släpps kossorna ut hos Sörgården Öm i kommunen.

– Det ska bli jättekul, det är en fest när konsumenterna kommer och tittar på korna när de hoppar ut, säger Robert Fredriksson.

För Fredrikssons på Sörgården är det främst de två sista dagarna före kosläppet som det intensiva förberedelsearbetet inleds. Då ska tvättstationer ordnas och man ska sätta upp begränsningar för kornas utgång från ladugården till hagen.

Nu har man också sänkt ner sidorna på ladugården, så att det blir ungefär samma solighet inne som det som väntar dem när de skuttar ut.

– Nu när solen kommer börjar de bli lite otåliga. Men det är när vi öppnar dörrarna som de fattar att något är på gång, då börjar de råma och blir lite mer på tårna, säger Robert Fredriksson.

Fakta

Kosläpp i Västra Götaland 2022

30 april 11.00 Vikens Egendom – Falköping.

30 april 10:00 Naturbruksskolan Sötåsen – Töreboda.

1 maj 11.00 Uddetorps Naturbruksgymnasium – Skara.
1 maj 10:00 Sörgården Öhm – Skövde.
1 maj 10:00 Strömma Naturbrukscentrum – Sätila.
7 maj 10:00 Kåhögs Gård – Partille.

7 maj 10.00 Olsson i Boda – Vänga.
8 maj 10:00 Björkils Gård – Åmål.

Källa: Arla.se, LRF.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan