Annons

Annons

Annons

Annons

Tidaholm landsbygd väst

Insändare
Jag är svensk och europé men vill inte att Sverige ska gå med i Nato

Det blir val i höst och alla partier försöker på alla sätt att värva röster till sitt parti. Jag vill börja min historia med andra världskrigets 1939-1945.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Göte Johansson i Ottravad vill inte att Sverige går med i Nato.

Annons

Statsministern sade då att Sveriges beredskap var god, vilket var en stor överdrift. Det blev brist på alla livsmedel, kläder, skor och mycket annat. Det blev  ransonering på nästan alla varor och när det skulle handlas matvaror, skor och kläder hade man med sig ransoneringskort. Bönder och skogsägare blev då mycket uppskattade. Skogsägarna blev ålagda att hugga ett visst antal meter ved, beroende på skogsareal och sälja det till staten för att hålla igång industrier och till att värma bostäder i storstäderna. Samma med jordbruket; en viss procent tog staten hand om. I tidningarna skrev man om en historia som man hade roligt åt. Livsmedelskommissionens ordförande Olivia Nordgren tyckte att skörden av potatis ett år blev så stor att en del måste sparas till nästa år. De som kan något om potatis vet att det inte fungerar så.

Annons

Annons

År 1930 var cirka 50 procent av befolkningen boende på landsbygden. På de stora gårdarna var det många arbetare med familjer. Det är kanske att skönmåla att påstå att ingen svalt eller var hemlös. Men det fanns en viss förnöjsamhet hos det stora flertalet människor. Alla hjälptes åt att genomleva kriget.

Nu lever vi i en annan tid, ett helt annat samhälle och klimat. Jag är i grunden optimist men i dag mycket bekymrad vart vi är på väg. FNs förre generalsekreterare sade i ett tal 2021 att vi är på väg mot avgrunden om vi inte genomför stora förändringar i våra livsmönster. För egen del skrev jag till Centerpartiet och partiordföranden ett brev där jag framförde liknande synpunkter. Vi rusar mot stupet om vi inte ändrar kurs nu. Jag föreslog att Centern skulle ta initiativ till en kriskommission med deltagare från alla politiska partier men även från näringslivet och arbetstagarorganisationer för att skyndsamt komma med förslag att bromsa nuvarande utveckling. Det skulle naturligtvis inte vara populärt men nödvändigt. Centern har dock inte svarat mig.

Kriget som Putin startat i  Ukraina är ett nederlag för  hela mänskligheten. Vi kan resa till månen och Mars men kan inte lösa en konflikt utan våld.

PS. Jag är svensk och europé men vill inte att Sverige ska gå med i Nato.

Göte Johansson, Ottravad, född 1930

Annons

Annons

Till toppen av sidan